טיפול בטבע - Nature Therapy - הקדמה למאמר

טיפול בסיוע בעלי חיים – הוא אחד הענפים של טיפול בטבע.  על פי רוב בפינות חי לא נעשות רק פעילויות שהן בשילוב עם החיות  וטו לא. נעשות פעילויות נרחבות  – תלוי במקום, בקהל וצוות. לעיתים זה בשיתוף פעולה או עקב בקשת עזרה של גורמים חינוכיים, למשל בעזרה לפעילות מחנאות שהמטפלת או המדריכה לא יודעת לעשות, ומרכז פינת החי מטבעו יותר קרוב לטבע ולפעילויות כאלה, ולעיתים בעקבות יוזמה ויצירתיות של ילדים. יש גם גינון, ופעמים רבות חממה לצמחים, גן ירק קטן, והמשתתפים בפעילות המקום לוקחים בכך חלק. יתר על כן פעמים רבות נהוג לצאת מתחום ה"פינה" בין אם יחד ברכיבה על החמור, או על עגלת הטרטור, או טיול רגלי לפעילות רחבה יותר, כוללת חיות בר צמחים ועוד, או אף לראות בפינת החי מרכז לפעילות טבע רחבה יותר.

בסופו של דבר - חיות בכלוב, אינן שיא השיאים של חווית טבע, כמו גם חית מחמד זו או אחרת שמובאת אחת לשבוע למטופל בזאותרפיה למפגש של חמישים דקות.

בתמונות: פעילות עם צומח של ילדי בית ספר אזורי בפינת החי של קיבוץ בארי. למעלה חלקת שתילה לכל אחד. למטה: בחממה עם עגבניות.

 

המאמר להלן סוקר את הפעילות יחד עם הצומח ויחד עם הטבע במובן הרחב יותר, מההיבט של פעילות טיפולית. ועושה סדר בראש כיצד משתלבים פעילויות של טיפול בצומח, מחנאות וטיולים בטבע, פעילות עם בעלי חיים וכל השאר. במאמר הסברים תוך שימוש במקורות ספרותיים רבים בתחום, הנחיות, ודוגמאות.

הורדת המאמר

נספחים ורשימת המקורות של המאמר

 

*** לאתר של המרכז לטבע תרפיה בישראל -  http://www.naturetherapy.org/hebrew/index.htm

עוד תמונות - מ"גשר הצבים בנחל אלכסנדר" - חי שם ה"צב הרך" שהוא בעל חיים נדיר בסכנת הכחדה בארץ. מטיילים רבים נוהגים להאכיל אותם שם, והם נהיו ידידותיים, וממש "חיות מחמד". זו דוגמה לטישטוש שקיים בין חיות בר, לחיות מחמד- שהם לא בשבי, אבל מאוד נחמד איתם.

 

מאכילים את הצבים. (מצולמים: בן שמס, נועם כהן, יובל ברוג, אדם מרגלית)

בגשר הצבים יש גם נוטריה ידידותית שמתקרבת ואוכלת כמעט מהיד - אבל רק אם מחכים יפה בשקט בשקט (מצולם רן גורן).

 

דניאל ברוג וצב

מצולם דניאל ברוג

(בתמונה מימין: מיקה גל, אדר, רקן גורן, דניאל ברוג, עופר גרינברג, כרמית חלפון, ליאור מוזר)

ליאור מוזר, ורותי בר-יוסף

 

 

 

 

 

 

להבדיל