ינון נאמן למתחילים

------------------

על ינון נאמן...

לחברים שלום.  

פנייתי מיועדת לכלל הציבור, אך בפרט לצעירים "שלא ידעו את יוסף". השם ינון נאמן עולה כאן לאחרונה בעקבות הוצאת ספר מיצירותיו. מי שמע? מי מכיר? 

בקיבוץ, אוכלוסיה צעירה ששנות ה – 60 רחוקות ממנה כשנות אור. אלה השנים בהם חי ויצר. ינון בן למשפחת נאמן, אח של דני ואברהמלה.

אני לא גדלתי כאן, לא הכרתי אותו, אך שמעו הגיע רחוק... דרך פסטיבלי הזמר שנערכו בשנים אלה והצמיחו מתוכם כמה מלחינים מוכרים: מוני אמריליו, ...וינון נאמן. 

ינון  היה רקדן וכוריאוגרף. רקד בלהקות, בתיאטרון הלירי ובקאמרי בהצגה                   "שלמה המלך ושלמי הסנדלר".

  


ובקיבוץ יצר ינון (עם קבוצה קטנה של צעירים "מוסיקנטים" ברובם, בני גילו). תרבות  הקשורה להווי החיים המקומי: קבלות שבת שבועיות בחדר האוכל,  הקמת מקהלה, כתיבה וביום של מחזות. כתב שירים (פואטיים), סיפורים קצרים, פליטונים (הרלוונטיים גם לימינו, לא הרבה השתנה). 

לחתונה של יוסי ברג כתב את השיר "מנהג חדש".  לראש השנה  - "דבש ניגר",        "יעבור עלי רצונך".

לפסח - "כשושנה בן החוחים". לירושלים – יפה נוף  ועוד... ואת "שלכת" (יך אלם הרוח) – מילים אמנון בקר. (יש כאן סיפור). 

לכל חג או אירוע  כתב שיר, סיפור או פליטון.   יצר "הגדת  פסח" חדשה.  (כתב מנגינות חדשות, קצביות לטקסטים מן ההגדה שהושרו עד כה במנגינות מתוך יצירות קלאסיות. מנגינותיו רעננו את ליל הסדר הארוך והכבד). 

אין אירוע בקיבוץ שידו לא היתה בו. בנוסף לכך  אימן את הבנות בכדורסל והיה מדריך בקבוצות נוער בקיבוץ. 

שיריו נפוצו בארץ דרך מצעדי הפזמונים. חדרו הקט שימש משכן  להאזנה - מוסיקה קלאסית ודיונים בשירה וספרות...  מה לא אמרנו עוד? זה מתחיל להשמע לא אמין, אני יודעת...


אמרה לי חברת ילדות וחברה ליצירה של ינון, שלומית אבי אסף:  "ינון היה "מותג" בארץ ובחו"ל בקרב האוכלוסיה היהודית. טובי הזמרים בארץ שרו את שיריו: נחמה הנדל, יורם גאון, יפה ירקוני, חוה אלברשטיין, אברהם פררה, ועוד... שיריו הושפעו משירת ימי הביניים בספרד, משירי החסידים במזרח אירופה ומן החיים בארץ, החיים בקיבוץ ומן העבודה (דבש).

אמרו עליו בשידור רדיו -  גיל אלדמע ואהוד מנור:  בתכנית "הכל זהב" :  

"מה שאופייני בדרל כלל למלחינים צעירים, שהם מנסים לומר הכל בת אחת, ממה שיש להם לומר ונדמה לי שהמנגינות של ינון מצטיינות דווקא בצמצום טהור , של מלודיה בנוייה היטב ללא הצטעצעויות בניסיון להפגין ברקים ורעמים" .

"למרות שינון איבד את חייו בגיל כה צעיר ( ממחלה קשה, בן 29 שנים), - ערכם כה רב עד כדי השפעה ברוכה על מלחינים אחרים שבאו בעקבותיו".

עד כאן יצירתו המוסיקאלית.

אך מה באשר ליצירה הספרותית? היא נחבאה בארכיון, בדפי סטנסיל  מצהיבים ומתפוררים. ובמחברות.

כשקראתי אותה נפעמתי, הבנתי שצריך להציל ולשמר אותה! 

תמללתי את כולה למחשב. והעברתי לאתר: "ינון נאמן ויצירתו", (שם נמצאים שיריו המולחנים)

כאן נכנס לסיפור עוזי שלו. (נגן בסון בפילהרמונית ומשורר בעצמו). 

...טלפון... רוצה להפגש...!

 עוזי נכנס לחיי ועד איך.  הוא  "חרש" את המדינה. דיבר עם עשרות אנשים ש"נגעו" בינון, למד את ההסטוריה של הקיבוץ לדורותיה, דרך ישיבה בארכיון,עם רבקהלה ועידו שנברו בדפים ופרסו לפניו ברוחב לב עשרות שנים אחורה, מתוך רצון כן לעזור!

עוזי אמר: "יהיה ספר, אי אפשר שלא, זה אוצר של ממש!". 

אני, שקטנת אמונה אני, לא חשבתי רחוק... חשבתי... אתר אינטרנטי.  עוזי חשב ספר!     

ממוקד  אינטנסיבי, ודבק מטרה!  שום מכשול לא עומד בדרכו. שנתיים של מחקר  ובדיקה. עוזי הפך להיות בן בית אצלנו. ימים ארוכים ישבנו, בחנו כל אות (הרבה אותיות נספגו לנייר),וכל שיר מכל זווית אפשרית ולאט לאט קרם הרעיון עור וגידים. עוזי שהוא "פרפקציוניסט", לא ויתר, שום פסיק לא חמק מעיניו. שנתיים עברו והספר יצא לאור. הללויה!!!


הספר "כתבים – ינון נאמן" מתייחס רק ליצירה הספרותית. הוא מושקע עד מאד. את האיורים תרמה נילי כהן (בוקס), חברת ילדות, עוד שני ציירים חיימקה מרוז – אח של מירה הנדל ונחמה גנור (תירוש) גם חברת ילדות, בקשו להשתתף בפרוייקט ולתרום את ציוריהם... 

רוח של התנדבות היתה סביב הספר.

אקווה שכעת, לאחר כל זאת, ירצו אנשים לקרוא את הספר ולהשתתף במפעל הזה, למרות שאינם מכירים את ינון, האיש הצעיר הזה, שיצר כל זאת בטרם מלאו לו 29 שנים, "ששם את משמר השרון על המפה".

במיוחד כעת, כשהקיבוץ חוגג את מאה שנותיו (מהקמת הגרעין). 

אפשר לראות בספר "כתבים – ינון נאמן"  מעין הקדשה לקיבוץ בעת חגו.

 

חיה נאמן

 

מי שרוצה להשתתף במפעל הספר ולרכוש אותו, מוזמן לפנות לחיל'ה 0523252736

 

-----------

להלן הפרסום בדפוס

 

קישור לנושאים נוספים:

משמר השרון סיפורים ותיעוד