חלב, בשר, ביצים - ובריאות לפי
ארגון התזונאים האמריקאי
כמעט כל התזונאים אומרים שכמות נכונה של בשר רזה זה בריא. יש המון מקורות, וכל אחד מוזמן לבדוק בדרך המקובלת עליו. בגלל שיש צמחונים שאומרים שהם שהתזונאים מוטים לטובת תעשיית הבשר, ננסה למצוא גוף שיהיה מקובל אפילו על אנומימוס. אז הינה נכנסנו לאתר אנונימוס, בחיפוש כתבנו את המילים "בריאות טבעונות" והינה קיבלנו הפניה למאמר שכותרתו: "ADA על צמחונות וטבעונות: עמדת ארגון התזונה האמריקאי על תזונות צמחוניות 2009 (אפשר לראות באתר אנונימוס כאן http://veg.anonymous.org.il/art441.html). המאמר, אם נתמצת מדבר בשבחו של ארגון התזונה האמריקאי. נכתב שם ש"הוא הארגון הגדול בעולם של אנשי מקצוע בתחום המזון והתזונה. בארגון חברים כ-70,000 איש, ביניהם כ-75% דיאטניות ודיאטנים". דבר זה גם מתאים לנו, כי אנו רוצים לדעת עמדת רוב אנשי המקצוע בתחום. בהמשך המאמר של אנונימוס מדובר על עמדת הארגון שתזונה צמחונית מתוכננת כהלכה בריאה לכל אחד. נציין כי במאמרי אנונימוס מסתמכים על מקור זה בעוד מקומות.
אם כן, הינה לנו גם ידע על צמחונות שיכולה להיות בריאה, וגם כי יש גוף הממליץ בענייני תזונה שמקובל אפילו על אנונימוס. עכשיו נמשיך לשאול, האם גם בשר במידה זה בריא, לפי ארגון אמין זה ?
הבה נקרא מה כתוב שם, בלי תיווך מצד אנונימוס. נקרא את דבריהם הבסיסים, ולא ניכנס לעניין קטן זה או אחר. אם כן, (כל אחד יכול לעשות זאת), ניכנס לדף הראשי של ארגון התזונאים האמריקאי - בכתובת http://www.eatright.org - בדף עצמו צריך לבחור (בפס הירוק) מידע לציבור, לחברים, לסטודנטים ועוד... נצביע עם העכבר (בלי ללחוץ) על For the public (מידע לציבור), למטה יפתחו 7 נושאים, כמה מהם נראים לא רלוונטים לנושא (בטיחות, אלרגיות). נראה שהכי רלוונטי לנושא זה "לאכול נכון, טיפים לתזונה" או כפי שכתוב באנגלית Eat right nutrition tips. יש שם רשימת מאמרים, הראשון מדבר על המלצות ליהנות מיותר ירקות ופירות - זה חשוב, אבל לא הנושא שלנו. השני "לאכול נכון למשקל בריא" - נשמע רלוונטי. לוחצים עליו, ונפתח דף PDF.
הינה לכם ציטוט, ומיד אחריו תרגום"
"Balance your plate with the right portions of a variety of foods. Half your plate should be filled with vegetables, one fourth with lean meat, poultry or fish and one fourth with grains. To round out your meal, add a glass of fat-free or low-fat milk and a serving of fruit for dessert".
"תאזנו את המזון על צלחתכם במידות נכונות של מגוון מזון. חצי מהצלחת צריך להיות מורכב מירקות, רבע מבשר רזה, עופות או דגים, ורבע מזרעים. כדי לסיים את הארוחה, הוסיפו חלב דל שומן או חלב ללא שומן ומנת פירות לקינוח".
עד כאן הציטוט, והינה לנו מידע מהארגון האמין, אפילו לפי אנונימוס, שמידה כמתואר של בשר זה בריא, ובלי שביקשנו גם ענו לסוגיה של חלב ובריאות - הינה הארגון המליץ. אפילו לשאלה האם מומלץ מבחינה בריאותית לאכול חלב עם בשר קיבלנו תשובה. "הכל בכרטיס אחד".
אולי זה מקרה ?
נעבור למאמר השני - Healthy Eating on the Run - אכילה בריאה כשאתם בדרך
הינה טיפ כשקונים פיצה - שוב קודם באנגלית, אחר התרגום:
"Load up your pizza with vegetable toppings. If you add meat, make it lean ham, Canadian bacon, chicken or shrimp".
"העמיסו על הפיצה ציפוי של ירקות. אם אתם מוסיפים בשר, שימו חזיר רזה, חזיר קנדי, עוף או שרימס".
עד כאן הציטוט, ושוב מומלץ גם על חלקים רזים של בשר, וגם על פיצה - שזה עם מרכיב של מוצרי חלב. כמובן גם ירקות, אבל זה לא סותר. גם כאן הצירוף חלב ובשר מומלץ.
ניגש למאמר הרביעי שמא "במקרה" נפלנו על מאמרים חריגים, למרות המאמץ לא לעשות את זה.
הכותרת - Step Up to Nutrition and Health או בתרגום - התקדמו לתזונה ובריאות.
שוב ציטוט, ולאחריו תרגום:
"A healthy eating plan:
• Emphasizes fruits, vegetables, whole grains and fat-free or low-fat milk and milk products.
• Includes lean meats, poultry, fish, beans, eggs and nuts"".
"תוכנית לאכילה בריאה:
* דגש על פירות, ירקות, זרעים מלאים, וחלב ומוצרי חלב ללא שומן או דל שומן.
* הכלילו בשר רזה, עוף, דג, קטניות, ביצים ואגוזים."
עד כאן הציטוט. אם כן, גם במאמר זה אנו למדים שמומלצים: עוף, דג וחלב רזה.
לא מספיק ? - בואו נעשה עוד נסיון, והפעם נחפש
ממש את המאמר הספציפי שהומלץ באנונימוס - זה שכותרתו: Position of the
American Dietetic Association:Vegetarian Diets. את הקישור מספק
לנו אתר אנונימוס ברשימת המקורות.
http://www.eatright.org/WorkArea/linkit.aspx?LinkIdentifier=id&ItemID=8417
והינה, כשקוראים ללא עזרת אנונימוס מסתבר ש:
חלב פרה מומלץ מספר פעמים. דוגמאות:
סעיף אוסטיאופורוזיס פותח ב:*
Dairy products, green leafy vegetables, and calcium-fortified plant foods (including some brands of ready-toeat cereals, soy and rice beverages, and juices) can provide ample calcium for vegetarians.
תרגום:
מוצרי חלב, עלים ירוקים, ומזונות צמחיים מועשרים בסידן (כולל כמה סוגם של דגני בוקר, משקאות סויה ואורז ומיצים) יכולים לספק הרבה סידן לצמחונים.
בסעיף פעוטות (Infants) ממליצים גם ביצה, וגם על חלב פרה, ומוצרי חלב - יוגורט וקוטג':
Solid foods should be introduced in the same progression as for nonvegetarian infants, replacing strained meat with mashed or pureed tofu, legumes (pureed and strained if necessary), soy or dairy yogurt, cooked egg yolk, and cottage cheese. Later, around 7 to 10 months, foods such as cubed tofu, cheese, or soy cheese and bite-size pieces of veggie burgers can be started. Commercial, full-fat, fortified soy milk or pasteurized cow’s milk can be used as a primary beverage starting at age 1 year or older for a child who is growing normally and eating a variety of foods.
תרגום:
מזונות מוצקים יש להוסיף לתפריט התינוק באותו קצב כמו אצל ילדים שאינם צמחונים, כשמחית הבשר מוחלפת במחית טופו, קטניות (מחית קטניות אם יש צורך), יוגורט חלב או יוגורט סויה, חלמון ביצה מבושל וגבינת קוטג'. מאוחר יותר, בגיל 7 עד 10 חודשים, אפשר להתחיל לתת מזונות מוצקים, כגון קוביות טופו, גבינה או גבינת סויה, או קציצות טבעוניות בגודל נגיסה. חלב סויה מסחרי מועשר מלא או חלב פרה מפוסטר יכול להיות המשקה הראשון החל מגיל שנה לילד שמתפתח באופן נורמלי ואוכל מגוון מזונות.
במסגרת העוסקת בתכנון תפריט נכתב:
● Choose a variety of foods, including whole grains,
vegetables, fruits, legumes, nuts, seeds, and, if desired, dairy products, and
eggs.
תרגום: בחרו מגוון מזונות, הכוללים דגנים, ירקות, פירות, קטניות,
אגוזים, זרעים, ואם אתם רוצים מוצרי חלב וביצים
בהמשך של אותה מסגרת, מציעים מתינות (אך
לא מציינים בדיוק כמה)
בסעיף סידן (Calcium) מספרים לנו:
Calcium intakes of lacto-ovo-vegetarians are similar to, or higher than,those of nonvegetarians (12), whereas intakes of vegans tend to be lower than both groups and may fall below recommended intakes (12). In the Oxford component of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford) study, the risk of bone fracture was similar for lacto-ovo-vegetarians and meat eaters, whereas vegans had a 30% higher risk of fracture possibly due to their considerably lower mean calcium intake (38).
מי מי שקורא אתרי צמחונות שונים ורפואה אלטרנטיבת, חשוף לעיתים לשמועות לפיה חלב גורם לאי-ספיגת סידן. אך לא זה מה שכתוב. הינה התרגום
צריכת סידן אצל צמחונים שאוכלים
ביצים וחלב דומה לזו שאצל לא צמחוניים או גבוהה ממנה, זאת בעוד שאצל טבעונים יש נטיה לצריכה נמוכה משתי הקבוצות האלה והיא עשוייה להיות נמוכה מהצריכה הממולצת. במחקר של אוקספורד - (מחקר EPIC-Oxford), נמצא שהסיכון לשברים בעצמות של צמחונייים אשר אוכלים ביצים וחלב, וכאלה שאינם צמחונים היה דומה. אבל, אצל טבעונים (שאינם צורכים בשר וחלב) הסיכון לשברים בעצמות היה גבוהה ב%30, כנראה בגלל צריכה ממוצעת נמוכה באופן משמעותי של סידן.
זו לא רק סטיגמה שטבעוניים יותר שבריריים. זה גם מגובה מחקרית.
הסיכון לשברים אצל טבעוניים גבוהה בשלושים אחוזים ביחס ללא-צמחוניים וביחס לצמחונים שצורכים חלב וביצים.
בסעיף אוסטיאופורוזיס (Osteoporosis) נכתב:
Although very little data exist on the bone health of vegans, some studies suggest that bone density is lower among vegans compared with nonvegetarians (164,165). The Asian vegan women in these studies had very low intakes of protein and calcium. An inadequate protein and low calcium intake has been shown to be associated with bone loss and fractures at the hip and spine in elderly adults (166,167). In addition, vitamin D status is compromised in some vegans (168). Results from the EPIC-Oxford study provide evidence that the risk of bone fractures for vegetarians is similar to that of omnivores (38). The higher risk of bone fracture in vegans appeared to be a consequence of a lower calcium intake. However, the fracture rates of the vegans who consumed over 525 mg calcium/day were not different from the fracture rates in omnivores (38). Other factors associated with a vegetarian diet, such as fruit and vegetable consumption, soy intake, and intake of vitamin K-rich leafy greens must be considered when examining bone health.
תרגום:
למרות שיש מעט מאוד נתונים לגבי בריאות
העצמות אצל טבעונים,
לפי
כמה מחקרים צפיפות העצמות אצל טבעונים נמוכה בהשוואה ללא-צמחוניים. נשים טבעוניות
אסייאתיות שהשתתפו במחקרים אלה צרכו מעט מאוד חלבון וסידן. הוכח שצריכה לא לא מספקת
של חלבון ושל סידן מקושרות לאובדן עצם ולשברים בירך ובעמוד השדרה אצל קשישים. בנוסף,
הימצאות וויטמין D אצל חלק מהטבעונים בינונית. תוצאות מחקר EPIC-Oxford הוכיח
שהסיכון ששברים בעצמות אצל צמחוניים (שאוכלים גם מוצרי חלב וביצים) דומה לזו של
אוכלי כל. הסיכון הגבוה יותר לשברים אצל טבעונים (שלא אוכלים מוצרי חלב וביצים)
יכול להיות בגלל צריכת סידן נמוכה יותר. עם זאת, שיעור השברים אצל טבעונים אשר צרכו
מעל 525 מ"ג ליום לא היו שונה משיעור השברים אצל אוכלי כל. גורמים נוספים המקושרים
עם תפריט צמחוני כמו צריכת ירקות ופירות, צריכת סויה, וצריכת עלים ירוקים העשרים
בוויטמין K צריכים להילקח בחשבון כאשר בודקים את חוזק העצמות.
אנונימוס לא הזכירו לנו את זה. הם לא הזכירו כלל צריכת חלב פרה. אה, בעצם יש מקום אחד. הינה סיפורו במסגרת.
אנונימוס
או "שקרנימוס"
סקירת המאמר באתר אנונימוס, לא סילפה את ההמלצות על ביצים, וגם על חלב פרה. יש איזכור אחד לחלב, עם סילוף בולט, שהפך חיובי (במקור) לשלילי (באנונימוס).
1. הם לא מציינים אותו כבריא ומומלץ כפי שבמאמר.
2. במקרה האחד שהם מתייחסים לחלב (שאינו חלב אם), הם מצטטים מהפיסקה על הסרטן וכותבים: "במקביל לכך, בשר, ובעיקר בשר אדום ובשר מעובד, מגדילים במיוחד את הסיכון לחלות בסרטן. למרות זאת, ההבדלים בתמותה מסרטן בצמחונים ובלא-צמחונים אינם גדולים, ויתכן שהדבר קשור בעיבוד מוצרים צמחיים הפוגע בתכונותיהם הבריאותיות, וכן בצריכת חלב בקרב צמחונים, אשר ככל הנראה מגדילה את הסיכון ללקות בסרטן הערמונית" (ציטוט התרגום מאתר אנונימוס).
הם מצטטים שצריכת חלב כאמור עשויה להגדיל את הסיכון לסרטן הערמונית, שזה אכן כתוב, אך משום מה הם משמיטים את המשפט שמופיע מיד לאחר מכן. הינה מה שנכתב באנגלית:
Use of dairy and other calcium-rich foods have been associated with an increased risk of prostate cancer (בסוגרים הפניה למקורות), although not all studies support this finding (הפניה למקור).
נתרגם לעברית, ונדגיש את את הדברים שבאופן מכוון אנונימוס לא תרגם
שימוש במוצרי חלב, ובמאכלים אחרים עשירים בסידן קושרו עם סיכון מוגבר לסרטן הערמונית (מקורות), אולם לא כל המחקרים תמכו בממצאים האלה (הפניה למקור).
הבנתם ? לקחו את החלב שהוא מומלץ במאמר, הציגו אותו כגורם לסרטן, בלי להציג שמדובר במוצרים עשירים בסידן שחלב אחד מהם, וגם זה לא בטוח, כי יש מחקרים סותרים.
הם משתמשים באתר, שטוען באופן ברור וחוזר שבשר, ביצים ומוצרי חלב בריאים, "אונסים" את האתר הזה להיות מתאים לגישה הטבעונית שלהם, דרך סילופים, ודרך יצירת רושם מוטעה.
האם צמחונות מוכחת כטובה יותר מבחינה בריאותית ? במשפט הראשון בתקציר נכתב שצמחונות או טבעונות כאשר הן מתוכננות היטב הן בריאות, מספקות מבחינה תזונתית ו:
מאידך גיסה כתוב גם על חוסרים אפשריים, לדוגמה:
However, vegans and some other vegetarians may have lower intakes of vitamin B-12, calcium, vitamin D, zinc, and long-chain n-3 fatty acids
תרגום: עם זאת, טבעוניים וכמה צמחוניים אחרים עשויים להיות עם צריכה נמוכה מדי של וויטמין B-12, סידן, וויטמין D, אבץ וחומצות שומן ארוכות של אומגה 3.
דוגמה נוספת:
Many vegans may find it is easier to meet their calcium needs if calcium- fortified foods or dietary supplements are utilized
תרגום: טבעונים רבים עשויים להבין שקל יותר לצרוך את הסידן שהם צריכים במזונות מועשרים או בתוספי מזון.
לא נמשיך לפרט לכם כל דבר שכתוב לטובת מוצרים מהחי במאמר עם כל המלל באנגלית, נזכיר בקיצור, שכתוב שחלב עשיר בוויטמין D, שצמחונים שאוכלים ביצים וחלב יכולים לקבל ממוצרים אלה כמות מספקת של B12, כתוב בו גם ששום מזון צמחי לא מועשר אינו מכיל כמות מספקת של וויטמין B12 פעיל. צמחונים יכולים לקבל מספיק B12 אם הם צורכים חלב וביצים, אם הם נצרכים באופן סדיר. בתפריט צמחוני יש הרבה פעמים חומצה פולית אשר מסתירה את הסימפטומים ההמטולוגים של חוסר B12, ולכן יתכן שהוא לא יתגלה עד אשר יהיו סימנים נוירולוגים. כאשר תינוק מתחיל לאוכל מזון מוצק מומלץ לתת לו גם מוצרי חלב. עבור תינוקות שנגמלו מחלב לפני גיל שנה, יש להשתמש בתחליפי חלב מסחריים. הם יכולים להיות על בסיס סויה, אך חלב סויה כשלעצמו או חלב אורז אינו תחליף ראוי. חלב סויה מסחרי מועשר מלא או חלב פרה מפוסטר יכול להיות המשקה הראשון החל מגיל שנה לילד שמתפתח באופן נורמלי ואוכל מגוון מזונות. לגבי מחלות לב - הוכח שדיאטה "כמעט טבעונית", שבה הותרה צריכה מוגבלת של מוצרי חלב ללא שומן וחלבון ביצה, יחד עם כושר גופני, הפסקת עישון וניהול מתחים - הפחיתה את רמות השומן בדם, את לחץ הדם והמשקל, ושיפרה את היכולת לביצוע תרגילי כושר. במחקר אחר שבו הנבדקים אכלו דיאטת דלת שומן עשירה בפירות, ירקות ומוצרי חלב והיה לכך תפקיד חשוב בהפחתת רמות לחץ הדם.
אוכלי בשר כדאי שתדעו: אם אתם צורכים בשר אדום ובשר מעובד - יש קשר עקבי להגדלת הסיכון לסרטן המעי הגס, אך מצד שני לצריכת קטניות יחס הפוך בסיכון לסרטן המעי הגס אצל אוכלי בשר.
--------------
לבריאות לכולם.
** עכשיו אם משהו יטען שגוף זה אינו אמין - טענה זו תצטרך לחול גם על הטענות שלהם בעד צמחונות.
(נכתב באוקטובר 2010)
![]() |
"הארי פוטר קבור ברמלה" אומרת כותרת בעיתון |
בעיר רמלה, קבור הארי פוטר. בדומה להארי מהסיפור של ג'יי. קיי רולינג, מדובר על אדם צעיר, בריטי, שהתגייס לפעילות צעיר מהמקובל, לא סיים את בית הספר, וגם הוא לא ידע שיום אחד יהיה מפורסם (גם על הארי הזה כתבו בעיתונים ובאתרי אינטרנט). | |
אבל יש גם שונה. זה לא אותו אחד מהסיפור, גם לא אמרנו שזה "קבר הארי הקדוש". | |
הפרטים והתמונות במאמר: הארי פוטר ישראל | |
? |
הופיע דף חידות חדש -
דפי חידות קודמות חידות קלות מאוד לילדים (עם ניקוד)
|
![]() |
המלצה על ספר "הגנת מעברות פתיים" ספר ישן וטוב, ואקטואלי עד היום |
![]() |
שניצל עוף או שניצל סויה ? מי מזיק יותר לסביבה ?
בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !
וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה
מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"
|
|
@ |
- על מה יש פטור ממיסים - תשלום בטוח - אתרים מומלצים - מה לעשות כאשר מעוניינים במוצר מאתר שלא עושה משלוחים לארץ - עצות נוספות
באתר הבא - הזמנת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט
|
![]() |
קניית סמרטפון או טאבלט
בחו"ל - מאמר על כל מה שצריך לדעת למאמר - קניית סמארטפון בחו"ל |
? |
חידות: |
כדאי לדעת:
מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים
* חדש: קישור לראיון עם מחברת הספר "מיתוס הצמחונות"
החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"
מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים
מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים
מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות
האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?
מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ
מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)
מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות
מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע
-
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות
ב. מחקר סין - המסקנות
האמיתיות
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר
1
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 2