המאמר להלן הוא פרק מתוך מאמר עם פרקים נוספים בתחום - עברו למאמר - בגנות המזון המסחרי לחתולים, כלבים ולשאר החיות - כמזון יחיד
גישת "עכברי מעבדה" - דורות של ביולוגים וּווטרינרים, התחנכו לגדל חיות בשיטת "עכברי מעבדה" - כלוב קטן וסטנדרטי, אוכל אחיד לכולם מחֶברה מסחרית. חוסר של מתקנים לשם גירויים ושעשוע לחיות. "עובדה שהם בריאים ומתרבים טוב", הוסבר למי שהעז לקרוא תיגר על הגישה הזו. "גם הפרווה מבריקה" (ולפעמים כל-כך מבריקה, שהיא כבר נראית כמוצר סינטטי). כמובן נוח כך גם לעשות ניסויים.
גישה זו הוכנסה גם לחקלאות, במיוחד אצל יצורים שבדומה לעכברים ערכם הכלכלי נמוך, למשל תרנגולים, שאוכלים רק כופתיות תערובת (לא בגישות אורגנית). אצל חיות שארכם הכלכלי גבוה כמו למשל פרות, נותנים שילוב של כופתיות תערובת עם אוכל טבעי יותר כמו חציר, גרעיני כותנה, תירס ועוד. שם החיים שלהם "שווים יותר".
אפילו עכבר שנחשב "אוכל כל", ויכולתו לאכול מגוון גדול של סוגי מזון מדהים - אפילו הוא מקבל שם מזון תעשייתי אחיד. היום בגני חיות למשל, משתדלים להתרחק מהגישה ישנה זו, ובניגוד לה לספק לחיות גירויים ואוכל מגוון, מתוך גישה שהחיות יחיו ברווחה מירבית.
אגב, גישה זו קיימת עדיין גם בכלובים הנמכרים ברוב החנויות לחיות מחמד. מוכרים אותו כלובים שנהוג שיהיו במעבדה, רק שהם צבעוניים, ולא בגוון אחיד כמו במעבדה. שונה הצבע, הרעיון לא.
ומה לגבי הטענה שאם הם מתרבים טוב - סימן שבסה"כ טוב להם ? - ברור שזה שטויות. תשימו גבר ואישה כלואים בחדר צפוף במשך שנים - יכול להיות שגם הם כנראה יתרבו לא רע. זה עוד לא אומר שטוב להם, ושמצבם הנפשי והבריאותי טוב במיוחד.
בהקשר שלנו, ניתן להגיד שכלב וחתול אינם עכברי מעבדה שצריכים רק סוג אחד של מזון. וזה גם לא תורם לריווחתם.
וכמובן גם עכברי מעבדה לא צריכים רק סוג אחד של מזון. זו גישה מנותקת לגמרי מהמציאות, ועוד במיוחד לגבי עכברים שיכולת האכילה שלהם מדהימה. הם "אוכלי כל", כולל סבון ומשחת נעליים (כך מספרים אלה שהיתה אצלם מכת עכברים...) הם בטח היו מעדיפים מגוון. איך יודעים ? - פשוט שמים להם בכלוב, ורואים מה הם יעדיפו. גם אצלם, סביר שאם במשך תקופה ארוכה הם קיבלו רק סוג אחד של מזון, משהו אצלם התנוון, ויתכנו בעיות עיכול אם לפתע יקבלו סוג אחר של מזון.
אגב, במבחן טעימה כזה לכלב - הוא כנראה יעדיף עצמות על פני כמעט כל אוכל ביתי ומסחרי אחר. יבין כל אחד לבד, מה זה אומר.
לצערנו, גם אם יבוא מישהו לאותה מעבדה, ויציג לעובד במקום, או ווטרינרים/ביולוגים/הנהלה מאמרים שככה זה התעללות בחיות, וכי אין חובה להאכיל כך, סביר להניח שיראה כי גם אם "יש עם מי לדבר", בסופו של דבר הם ממשיכים לנהוג כך, כאילו כלום.
ולמה בכל זאת מאכילים כך במעבדות ?
1. אינטרסים של חברות מסחריות.
2. אינטרסים של עובדים - ככה נוח להם יותר. "למה לעבוד יותר קשה".
3. יתכן שעלות זולה יותר לאוכל התעשייתי, אם לוקחים בחשבון את מחיר העיסוק בהשגת מזון מגוון ואיסופו, אחסונו בתנאים מתאימים, למשל, בקירור, זמן הכנת המזון, עבודה רבה יותר בניקיון בגלל שיש יותר הפרשות לעומת האכלה במזון תעשייתי. אם כי זה לא בטוח יקר יותר מאחר והרבה פעמים יש אפשרות להשיג לחיות בחינם מזון, כפי שהוסבר במאמר שבפירקו האחרון עוסק במתן שאריות לחיות
כך או אחרת - כלב וחתול זה לא "עכבר מעבדה" או "שפן נסיונות" כלשהו, וגם לא "תרנגולת בלול" או "צפרדעים בצינצנת", ולא נכון להתייחס אליו (אליהם) כך. דוגמה "טובה" לחברת מזון ידוע שמתייחסת לכלבים כאל עכברי מעבדה אפשר לראות בסרט עם התמונות הלא נעימות מIAMS יוקנובה - כאן: http://www.anonymous.org.il/video/IAMS_Hebrew_WM256k.WMV. הרחבה בנושא בסעיף הבא.
מגרות-כלובים לעכברי מעבדה.
המאמר לעיל הוא פרק מתוך מאמר עם פרקים נוספים בתחום - עברו למאמר - בגנות המזון המסחרי לחתולים, כלבים ולשאר החיות - כמזון יחיד
תגובות אפשר לכתוב ל pinat_hay@hotmail.com
"דבש ניגר - כמי נהר
הלום נשאר - עובד תמים"
כך חווה יום עבודה עם במכוורת, ינון נאמן, שכתב את השיר.
לקראת ראש השנה הינה עמוד על השיר, יוצרו ופרשנות - דבש
מה רע בתרבות ההמבורגרים וצ'יפס, ולמה לא כדאי לאכול במקדונלד'ס ? -
הפרטים כאן
"2 זה תמיד ביחד"; "ערוץ הילדים - המקום האמיתי" - אלו סיסמאות
נפוצות של שתי תחנות טלוויזיה. חשבתם מה עושות לנו סיסמאות כאלה ?
די להיות כבולים לכבלים !
הפסיקו את ההתמכרות - תכבו את הטלוויזיה.
טיפול מונע נגד תולעת הפארק לכלבים בשקל לשנה הווטרינר שלכם אולי לוקח 50-100 ש"ח עבור כל זריקה למניעת תולעת הפארק שהוא נותן לכלבכם, אבל עלות החומר עצמו בכל זריקה פחות משקל, ולפי גודל הכלב גם פחות מרבע שקל ! בקשו מהווטרינר שלכם מרשם לקניית החומר, הדרכה קצרה כיצד להזריק, ותוכלו לחסוך אלפי שקלים ואפשרות הידבקות במחלות בהגעה למרפאות. לפרטים על טיפול כזה - תולעת הפארק - Spirocerca Lupi
|
|
![]() |
שניצל עוף או שניצל סויה ? מי מזיק יותר לסביבה ?
בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !
וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה
מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"
|
|
כדאי לדעת:
מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים
מיתוס הצמחונות והטבעונות - ספר חדש
מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים
מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים
מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות
האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?
מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ
מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)
מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות
מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע
-
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות
ב. מחקר סין - המסקנות
האמיתיות
@ |
- על מה יש פטור ממיסים - תשלום בטוח - אתרים מומלצים - מה לעשות כאשר מעוניינים במוצר מאתר שלא עושה משלוחים לארץ - עצות נוספות
באתר הבא - הזמנת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט
|
? |
חידות: |
![]() קית' לייר, הסופרת |
ספר חדש: המיתוס הצמחוני-טבעוני
"בשר זה רצח" ? אלו דוגמאות למיתוסים שצמחוניים רבים מאמינים, כך טוענת מחברת הספר, שהיתה טבעונית במשך 20 שנה. הספר נכתב תוך כבוד רב לצמחונות ולחמלה על בעלי חיים. "אין זה ניסיון ללעוג למושג של זכויות בעלי חיים או ללעוג לאנשים אשר רוצים עולם נעים ואצילי. ספר זה דווקא מהווה מאמץ לכבד את הכמיהה העמוקה שלנו לעולם צודק. אבל כמיהות אלו לחמלה, לקיימות לחלוקה צודקת של משאבים – אינן נתרמות מהפילוסופיה או מהיישום של צמחונות".
הספר יצא באנגלית. 14
דפיו הראשונים מתורגמים לעברית לעיון חופשי. ליחצו על
הקישור הבא: |
![]() כריכת הספר |
חשיפה: מותר לרסס מזון אורגני, גם בחומרים כימים
כולנו קוראים בעלוני פרסום ועל אריזות מוצרים אורגניים, שהם מצמחים ללא דשנים כימים וללא ריסוס. אולם די בעיון קצר בתקנות של משרד החקלאות, ולראות שמותרים חומרים רבים לשימוש בחקלאות אורגנית כמו: גופרת אשלגן, מגנזיום סולפט, סודיום הידרוקסיד, חומצה גופריתית, קרבונט האשלגן, כלוריד האשלגן, טרטראת הנתרן, תרכובת נחושת ועוד.
על כך ועל מיתוסים נוספים לגבי מזון אורגאני תוכלו לקרוא אם תלחצו על הקישור הבא:
מזון אורגאני - מיתוסים