חמוס: היכרות בסיסית עם החמוס- mustela putorius furo -ferret

www.pinat-hay.com

 

היסטוריה-מבייתי החמוס(mustela putorius furo)השייך למשפחת הסמורים (כמו מינק, צחנן, הרמין ולוטרה) עדיין לא ברורים. במסמכים הסטורים יוניים משנת בתקופת 450 לפה"ס נזכר החמוס וכמו כן נזכר במסמכים רומיים , כמשמש לצייד ארנבות, בערך חיי ישו , אולם אלו כבר היו חמוסים מבויתים.

ברור כיום שהחמוס בוית כדי להשתלט על אוכלוסיית מכרסמים לא רצויה.

לחמוס הביתי לא נשאר כיום כל שמץ של אינסטינקט צייד ואע"פ שיכול מדי פעם לצוד עכבר מזדמן (רובם לא יעשו זאת) אין לחמוס כיום כל אפשרות לשרוד בטבע (בניגוד לחתול הבית או לכלב המבוית) וחמוס כזה ימות בצמא או ברעב .

בסיס- אורך חיים - 7-9 שנים.

משקל: נקבות - 1-2 ק"ג.

זכרים - 2-4 ק"ג.

צבע - לאורך השנים ע"י רבייה מבוקרת נוצרו חמוסים בצבעי פרווה רבים . בארץ נפוצים שלושה צבעים:

חום(sable)- גוף חום ,פנים לבנות ומסכה חומה על הפנים לרוחב בגובה העניים.

לבקן(albino)- פרווה בצבע לבן בלבד , עניים אדומות.

קינמון(cinnamon)- פרווה בגוון קרם כהה עם רגליים וזנב כהים יותר.

אופי- החמוס יושן כ18- שעות ביום אולם ב 6- השעות הנותרות הוא משחק ומשתולל ללא הפסקה. החמוס זקוק למגע וקשר עם בעליו בדיוק כמו כלב ולכן אנו ממליצים להוציא אותו מהכלוב בכל עת שהנכם בבית. אם זה בלתי אפשרי, חייבים לשחרר אותו לפחות 3 שעות מדי יום.

החמוס ישמור על שמחת חיים זו עד יומו האחרון ולא "יירגע" לעת זקנה ולכן אם החמוס אינו מוכן לשחק במשך יומיים ומעלה, יש ליצור קשר עם הוטרינר.

מזון-החמוס זקוק לרמת פרוטאין גבוה שמקורה מבע"ח ולא דגניים(חומצות אמינו בפרוטאין מהצומח לא מספיקות להתעכל במערכת העיכול הקצרה של החמוס)

מומלץ ביותר להאכיל את החמוס במזון חמוסים משובח(Totally Ferret,Marshal Farms,8 in 1) אולם מאחר וזה עדיין לא מיובא לישראל ניתן להשתמש במזון גורי חתולים משובח כמו:

iams kitten food, sience diet kitten food את המזון יש לתת לחמוס בצורה חופשית ללא הגבלה ,הוא יאכל רק מה שנחוץ לו. יש לספק לו שפע מים טריים כל הזמן.

כדי לנהל חיים ארוכים בבריאות מלאה עליו לקבל מזון בעל המינימום הבא:

38% פרוטאינים.(ממקור חי)

22% שומן.(ממקור חי)

יש להימנע מלהאכיל את החמוס במזון רך בלבד, דבר זה יפגום בשיניו.

"פרסים"-מספר רב של בעלי חמוסים נהנה לתת לחמוס "פרסים" יומיים בצורת צימוקים, פירות, ירקות,בוטנים,אגוזים וכו'."פרסים" אלה גורמים לנו לחוש טוב אולם למעשה הם פוגעים בחמוס."פרס" אידיאלי יהיה מזון חתולים שאינו המזון שלו.

בכל מקרה עלינו לזכור שאלו הם "פרסים" בלבד ולא להגזים בהם (אחד ביום).

מומלץ לא לתת לחמוס מוצרי חלב,אלו לא פוגעים בו אולם גורמים לשלשול חריף ,אפשרי לתת לנקבות מנייקות חלב להעשרת הדיאטה אולם רק בתנאי שהיא הורגלה למוצרי חלב במשך זמן רב לפני ההריון.

אסור בתכלית האיסור לתת לחמוסים מזון המכיל : שוקולד/קקאו/קפאין.

בבית-מומלץ להחזיק את החמוס בכלוב כאשר אין אף אחד בבית או בלילה.

על הכלוב להיות מרווח (60X60X80 ס"מ גודל מינימלי)ומאוורר , עשוי רשת ולא זכוכית(אין לשכן חמוסים באקווריומים).אלטרנטיבה זולה ונוחה היא לבחור חדר שניתן לסגירה ולהפוך אותו ל"כלוב".

מיד עם הגיעך הביתה עם החמוס החל באבטחת הביית.חריץ אשר דרכו יכול החמוס להעביר את ראשו,יוכל לעבור דרכו כולו.חבל לרכוש חמוס בכסף רב רק כדי שכשתגיע

אתו לביתך,תאבד אותו.בנוסף לכך ציינו כבר את סופם המר של חמוסים אשר בורחים/ משוחררים לטבע.ולכן יש לאטום/לסגור חריצים אלה.

הגיינה-רחצה -מומלץ לרחוץ את החמוס פעם בחודש.יש לחפוף בשמפו מיוחד לחמוסים בכדי למנוע את התיבשות העור. אם אין שמפו מיוחד, יש להשתמש בשמפו תינוקות אל-דמע.בתחילה החמוסים לא יתלהבו מהרחצה אולם לאחר מספר רחצות הם יתרגלו ולפעמים אפילו יתלהבו מהן.

אוזניים- פעם בחודש עם הרחצה יש לנקות לחמוס את האוזניים בעדינות בעזרת קיסם אוזניים לח. שעוות האוזן של החמוס בעלת צבע כהה מאוד באופן טבעי ואין בכך סימן לדלקות.

ציפורניים- פעם בחודש עם הרחצה אפשרי לקצוץ את קצוות ציפורניו של החמוס בעזרת מספריים מיוחדות לחיות או בקוצץ ציפורניים רגיל.אין להשתמש במספריים רגילות בעלות חוד. יש להשגיח לקצוץ רק בקטע השקוף של הציפורן. קיצוץ בקטע הורוד ילווה בכאב רב ובדימום.

פשפשים-יש להשתמש אך ורק בחומר ריסוס שמומלץ לשימוש על גורי חתולים .לעולם אין לטבול (DIP) חמוס.

אימון/אילוף-יש להכין לחמוס קופסת צרכים אשר בה הוא ישתמש לצרכיו. קופסת פלסטיק בעלת שתי דפנות גבוהות ו2- דפנות נמוכות מאוד(קל מאוד לעשייה לחמוס אין הבנה בסיסית מולדת שמקום זה הוא לעשיית צרכים וללא אימון נכון מקום זה הינו גן שעשועים מהנה מאוד.כדי להבהיר את כוונתכם בצורה הברורה ביותר עיקבו אחר ההוראות הבאות:

1. שים בכלוב קופסת צרכים עם חול של חתולים בה. שים בחול מעט צרכים של החמוס

כדי שיבין ששם עושים צרכים וגם כדי למנוע ממנו לשחק בתוכה.

  1. כאשר החמוס מתעורר אין להוציאו מהכלוב אלא עד שיעשה צרכיו.

3. יש לבדוק היכן בבית החמוס בוחר לעשות את צרכיו(בד"כ פינה אחת בלבד)ולשים בה

ארגז צרכים נוסף.

מומלץ לא להשתמש בחול מבושם מאחר וחמוסים מוצאים שריח זה דוחה ואינם מתקרבים אליו, בנוסף קיים חשש לאלרגיות.

בריאות - חמוסים יכולים להידבק ולהדביק אותנו בהצטננות ובשפעת. מומלץ לתת לחמוס לנוח , מים ואוכל בשפע וללכת לוטרינר לבדיקה .

חמוסים רגישים מאוד לחום ולכן בטמפ' מעל 28 מעלות על החמוס להיות במקום מוצל ומאוורר ועם שפע מים. מכת חום עלולה להיות קטלנית ולכן עם כל סימן למכת חום יש להתקשר לוטרינר לקבלת הנחיות.

עיקור/סירוס90%- מהנקבות אשר אינן מזווגות בעונת הייחום הראשונה שלהן ימותו לפני יום הולדתן הראשון.

לאחר פתיחה דרמתית זו אני מקווה שכעת אתם מתקשרים לוטרינר לקבוע טור לעיקור.

נקבות- לא רק הייחום הראשון מסוכן ללא זיווג, כולם מסוכנים ללא זיווג. מרגע שנראו סימנים ראשונים לייחום יש לזווג את הנקבה תוך 15 יום. לא מאוחר יותר.  אם לא תזווג, תפתח החמוסה אנמיה אפלסטית אשר תגרום למוות ודאי בייסורים רבים!!!

לאחר כל האזהרות האלו ניתן בהחלט להמליץ בלב שלם לעקר את החמוסה לפני הייחום הראשון.

זכרים-בעונת הייחום הזכרים הופכים לתוקפניים כלפי חמוסים זכרים וכלפי חיות ביית, ומפרישים ריח קל לא נעים. כמו כן בכל השנה זכרים לא מסורסים מפרישים שומן (ללא ריח)אשר גורם לפרווה להיות שומנית וקשה.

כל "הבעיות" הנ"ל ייפתרו ע"י סירוס, כך תקבלו חיית ביית ידידותית יותר לכם ולחיות האחרות בבית, נעימות יותר למגע ובעלות ריח נעים בכל עונות השנה.

בלוטות ריח- רבים מבעלי החמוסים הפוטנציאליים נרתעים מהסיפורים על הפרשות הריח ומבלבלים בטעות עם הסיפורים על צחננים(skunk).חמוס הבית יפעיל את בלוטות הריח אך ורק בעת מצוקה ממשית או בעת פחד. באופן נורמלי לא יותר מאשר מספר פעמים בודדות בשנה. הריח אכן חריף אך סביל ומתנדף תוך מספר דקות ואינו נדבק לבגדים או לגוף. ניתוח הסרת בלוטות הריח קיים אולם אינו מומלץ. "בעיית" הריח בחמוסים אינה כה גדולה כדי שתצדיק ניתוח, גם לא בעת ניתוח עיקור\סירוס. הגדלת הטראומה והארכת משך הזמן תחת הרדמה מלאה מיותרות ומסוכנות.

אזהרה כללית- הגורם מספר אחד למוות בחמוסים הוא תאונות ביתיות, שים לב היכן את\ה הולך\ת, יושב\ת. החמוס עלול לישון מתחת לשטיח, כרית, שמיכה, כביסה מלוכלכת וכו'. חסום את כניסתם מתחת מקררים, מכונות כביסה, מייבשים, מדיחי כלים וכו', במכשירים אלא יש לחמוס אפשרות להיכנס מתחתם ולתפס כלפי מעלה ולהתחשמל.

לא בלבד שהחמוס יהיה בסכנת מוות, לא תוכל להגיע אליו ולעזור לו.

סכנת בליעת חפצים קיימת תמיד בחמוסים(כמו בתינוקות)ולכן בחר את הצעצועים שלו בקפידה. עליהם להיות מפלסטיק\גומי שלא יתפורר ויאפשר לבלוע חלקים ממנו.בצעצועים מצפצפים השגח שהצפצפה היא חלק מהצעצוע ולא מהסוג הנשלף.

הערה: ההערות הנ"ל הן חלק מהגדרות הייצור של צעצועים לתינוקות ולכן מומלץ לרכוש צעצועים לתינוקות ולא לחיות(שעליהם לא יחולו הערות אלה בד"כ וכמו כן יהיו יקרים יותר)

טיפול וטרינרי-חיסונים שיש לתת:

כלבלבת-יש לוודא שהוטרינר לא נותן חיסון אשר מבוסס על נוגדני חמוסים.( אם ינתן חיסון כזה לחמוס, הוא יחלה מיד בכלבלבת אשר קטלנית לחמוסים ב100%-מהמקרים)

שני חיסוני כלבלבת מאושרים לשימוש בחמוסים הם:FERVAC-D ,GALAXY-D.

כלבת-קיים חיסון מאושר לשימוש בחמוסים בשם-IMRAB 3.חיסון זה לא קיים בארץ כעת ועד שיגיע אין לתת אף חיסון אחר נגד כלבת.

נוסיף ונדגיש כי כל חיית בית אשר אינה מחוסנת נגד כלבת ותהיה מעורבת בנשיכת אדם תומת ע"י הרשות המקומית לבדיקת נוכחות כלבת.

לאחר רכישת החמוס יש לקבוע טור אצל וטרינר מומלץ לטיפול בחמוסים. יש לעשות לחמוס בדיקה כללית , בדיקת טפילים פנימיים וחיצוניים, לתת חיסונים ראשונים ולקבוע תור לסירוס\עיקור.

ודא שיש לוטרינר קו חירום לכל שעות הלילה ולכל ימי השנה(כולל שבתות וחגים).

בהצלחה עם החמוס החדש ושנים רבות של הנאה משותפת!

יניב רוטנברג

כותב מאמר זה אינו רופא וטרינר והכתוב לעיל נובע משנים של גידול חמוסים והכרות מעמיקה. בכל מקרה של חשש רפואי יש להתקשר לוטרינר מייד.

מאמר זה חופשי להפצה אלקטרונית או כתובה בתנאי שיופיע במלואו כולל הערה זו,ושלא נדרש כל תשלום עבורו חוץ מעלות ההפצה. אין להשתמש בחלקו או בכולו לכל שימוש מסחרי , עיתונאי ,או למטרות רווח ללא רשות בכתב מהחתום מטה.

יניב רוטנברג

לפרטים נוספים ושאלות בנושא חמוסים :

סיגלית ויניב רוטנברג 03-5443083 e-mail: ferret@infomall.co.il

בברלי ברג' 369 02- jeruzoo@netmedia.net.il

Special thank you to “"FERRET WISE" rescue & Rehabilitation Shelter” Marlborough, NH who wrote this mini-guide and allowed me to translate it and distribute it freely .

 

עוד על הרגלת חמוס לעשית צרכים במקום קבוע:
בעיקבות שאלות רבות של אנשים על הרגלת חמוסים לעשית צרכים הינה מידע נוסף מאתר נוסף:

החמוס נקי מטבעו, ומחלק את אזור מחייתו לפינות, ולכן לא יעשה את צרכיו בפינות בהן הוא ישן, אוכל או משחק. ניתן להניח את צרכיו בכלי הצרכים על החול, והחמוס יזהה את המקום כ"בית השימוש" שלו. אם אתם שמים לב כי החמוס שלכם הולך אחורנית ומרים את זנבו, תנועה המעידה כי הוא עומד לעשות את צרכיו, הרימו אותו מהר, והחזיקו אותו מעל כלי הצרכים שלו עד שיסיים. חשוב לזכור כי בדרך כלל חמוסים עושים את הצרכים מספר דקות לאחר שהם מתעוררים, לכן עדיף לחכות לפני שמוציאים אותם מהכלוב.

 

 להלן פירסומות של גוגל, שנבחרות לפי תוכן המאמר. יש סיכוי טוב שיש דברים שאתם צריכים...

 

 

 

 

 

 

למאמר הבא - "מדריך בסיסי לריבוי חמוסים"

תמונות עם קצת הסברים על חמוסים - מפינת חי משמר השרון

 

לדף הראשי

 

אחר חדש על חמוסים

 

כדאי לדעת:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

חדש: מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

חדש: מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

* חדש: מיתוסים על חוות מזור

* חדש: בארי שורובסקי - סאטירה על דמגוגארי, מהתוכנית ארץ נהדרת.

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

מיתוס גארי והרצאתו

מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 1
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 2

 

J בפייסבוק: דחקות על צמחונים.

ועוד ברשת החברתית - חפשו בפייסבוק: "האמת הבלתי מצונזרת על ניסויים בבע"ח ובקופים".

 

 

 


"ערוץ 2 - לא זזים מהבית"; ו"ערוץ הילדים המקום האמיתי"; אלו סיסמאות נפוצות של 2 תחנות טלוויזיה. חשבתם מה זה עושה לנו?

 די להיות כבולים לכבלים !

 

 

 

פרטים נוספים למה לא כדאי לאכול במקדונלד'ס מקדונלד

  שיטת השקשוקה   

הסרט החשוב והאמיץ ביותר שנעשה השנה.

סרטם של מיקי רוזנטל ואילן עבודי.

 קישור לפרטים

 

המלצה על ספר

"הגנת מעברות פתיים"

ספר ישן וטוב, ואקטואלי עד היום

לפרטים - ספר מומלץ, המלצות ספרים - הגנת מעברות פתיים

 

 

חידות זה מאתגר ונחמד

שני דפי חידות גדולים:

חידות כלליות

אוסף גדול של חידות על חיות

 

 

 

טיפול מונע נגד תולעת הפארק לכלבים בשקל לשנה

הווטרינר שלכם אולי לוקח 50-100 ש"ח עבור כל זריקה למניעת תולעת הפארק שהוא נותן לכלבכם, אבל עלות החומר עצמו בכל זריקה פחות משקל, ולפי גודל הכלב גם פחות מרבע שקל !

בקשו מהווטרינר שלכם מרשם לקניית החומר, הדרכה קצרה כיצד להזריק, ותוכלו לחסוך אלפי שקלים ואפשרות הידבקות במחלות בהגעה למרפאות.

לפרטים על טיפול כזה - תולעת פארק -(תולעת חיפושית הזבל)

 

 

שניצל עוף או שניצל סויה ?

מי מזיק יותר לסביבה ?

 

בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !

 

וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה

 

מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"