מה רע בתרבות ההמבורגרים וצ'יפס, ולמה לא כדאי לאכול במקדונלד'ס ? - הפרטים כאן

 

רעיונות לפעילות שניתן לעשות בפינת החי ובשיתוף איתה

אסף וכתב: עמיחי אלינסון
http://www.pinat-hay.com - אתר: פינת חי בקיבוץ ובכלל

יש המון דברים שאפשר לעשות בפינת חי ועם פינת חי. המאמר הזה נפרס על מעל ל42 עמודים, אם מדפיסים אותו, ואם נכללים גם את דפי העבודה שמצורפים, אז יש עוד כ20. עמודים והדפים של בישולי השדה הם עוד 26 עמ'. כדי למצוא דברים בקלות - הינה קישורים לרשאי פרקים עליהם אפשר ללחוץ על הקישור המתאים כדי לעבור מיד לנושא המבוקש:

 

הקדמה קצרה

פעילות כללית

פעילות אשר קשורה למיון

מורים מבית הספר מלמדים בפינת החי במסגרת התוכנית הלימודית הרגילה

הכנת צבעים מהטבע

פעילויות לחגים ולאירועים מיוחדים

הכנת משחקי קופסא הקשורים לפינת חי

הקמת פינת חי חדשה בשילוב עם הילדים / קהל היעד

פעילות לקשישים

דפי עבודה

חידות (למתקדמים) עם פתרונות

בישולי שדה, בישולים בטבע

קישורים לאתרים שמציעים פעילויות עם חיות וטבע

 

מאמרים נוספים באתר בענין פעילויות עם חיות באתר:

עקרונות וטיפים להפעלת ילדים בגיל הרך בפינות החי ועימן

חקר בעלי-חיים במסגרת חינוכית

 

הקדמה קצרה

סיור בפינת חי שבו מסתכלים על החיות - זה הרבה, אבל אפשר הרבה יותר מזה. הגם שבד"כ בסיור נפוץ, מנסים להספיק הכל בלי להפנים ולחוות את הכל.
נקודה נוספת למחשבה - בעידן שסכנת סגירה מרחפת על פינות חי רבות: פינת חי שתמיד היתה מאוד פעילה, מוקד משיכה מרצון להרבה ילדים לא נסגרה. ההורים לא נתנו, אפילו אם היא "לא כלכלית".

בעבר הפעילות בפינות חי היתה חובה. בעיקר נושא העבודה בה. כעת, כאשר הפעילות בה מגוונת והיא ברובה במסגרת של בחירה ורשות. לפיכך היא צריכה יותר להיעשות ולהיות מתוכננת בשילוב צוות החינוך וההורים. צריך לקבוע לה זמן במערכת, בימי הלימודים וחופשים, מעורבות מדריכים. כשקובעים איתם תוכנית, אז לא צריך כל פעם מחדש לגשת ולשכנע.

הרעיונות במאמר זה באים בחלקם מתוך תפיסה, הרואה את פינת חי כמוקד פעילות רחב יותר מהפינה עצמה.

מצאנו !

פעילות כללית:

דוגמאות שנעשו בפינת החי של עלומים

 

יצירה עם חומרים מהטבע

רוצים לראות עוד ? להלן מצגת פיסול עם פירות, חיות- פירות

 

 

נושאים נוספים על יחסי הגומלין בהתנהגות בעלי חיים - ילדים (מתוך העבודה של פטריסיה כרמלי והדס אפל "תכנון ופיתוח בית גידול כסביבה חינוכית - החמוס"); כמובן נקודת ההתחלה היא: "איך זה אצלנו ואיך זה אצל בעלי החיים":

         תחומי מחייה בין קבוצת בעלי חיים אחת לשניה –תחומי מחיה בתוך הקבוצה.

-          התארגנות לצורך ביטחון והגנה.

-          הצורך בתשומת לב.

-          יחס בלהקה או בעדר לפרט שונה, לפרט חדש, לפרט חלש או חולה, לצעירים.

-          האם קיימות התייחסויות בין הפרטים (תקינים) בעדר או בלהקה?

-          ואם כן, באיזה מקרים, ואיזה התייחסויות?

-          האם קיימת אהבה ללא חיזור?

-          האם קיימת אהבה שהיא גם נתינה?

-          היש עזרה בין בעלי החיים?

-          מתי אנחנו אומרים שהחיה היא אנושית?

-          מתי אנחנו אומרים שבן אדם מתנהג בצורה חייתית?

 

ולבסוף:

-         מתי האדם מגלם את מלוא האנושיות שבו?

לסיום:

-         מי אני כאדם?

-         ומה אני כאדם חייב לעשות?

 

 

או אפשר לעשות קערת רחצה קטנה לציפורים. שמים למשל מכסה פח עם מיים, בתוך אבנים שיהיה לציפורים על מה לעמוד. מתבוננים בציפורים שבאות לעשות רחצה.

 

 

  

   

ילדה לובשת דגם של אוזני שועל, שאליו מחוברים חורי שמיעה. שומעים כך טוב יותר ?

 

 

 
הפרחת יונים בטקס חג הביקורים בקיבוץ שער הגולן.

* מכירת עודפי חיות.

* פרידה מכובדת מבעלי חיים - בפינות חי הרבה חיות מוכרים. כאשר הקשר של החיות עם הילדים יותר קרוב, ואף מדובר בקשר טיפולי, לא תמיד נכון למכור אוגר כי מקבלים עליו 5 שקלים, אך בכל זאת קיימת בעיה שפינת חי יכולה להכיל רק מספר מוגבל של בעלי חיים וצריך חלק למסור. איך מתמודדים נכון ? - ראשית יש לשקול מניעת התרבות בפתרונות של עיקור, או החזקת זכרים בלבד או נקבות בלבד. את הצאצאים מוסרים למקומות כמו בתים פרטיים, גני ילדים, ואולי אף לילד עצמו, בתנאי שמדובר בבית שיכול להכיל באמת את החיה ולהעניק לה טיפול נאות (כך מופנם החלק הטיפולי, אך אם הבית לא מסוגל להכיל את החיה זה מזיק). לאחר המסירה הילדים יכולים להשאר בקשר מכתבים עם המקום המאמץ, שמדווח להם על קליטת בעלי החיים ועל התקדמותם במקום החדש. הדגש כאן זה שבעל החיים אינו חפץ שאפשר להרוויח עליו כסף, אלא כחלק מנתינה ושותפות בקהילה ובחברה.

 

 

* "הסיפור של החיה" - ההיסטוריה והדברים שעברו על החיה עד בואה למקום ובמהלך שהותה במקום. דוגמה יפה לכך עושים בחוות "ארובות ירוקות", בארה"ב, שם נמצא בתנאי פנימיה נוער במצוקה שנעזר בחיות. חלק גדול מהחיות, היה בעבר גם חיות במצוקה, חיות שהוחרמו או שהוצאו מבתים אחרי שעברו התעללות, כמו: הפרה שהסתובבה ברחובות עד שתפסו אותה, הביאוה לבית מטבחיים, משם היא ברחה ושוב הסתובבה ברחובות, עד שהביאוה למקום, או כמו החזירה שגודלה בבית בתנאים לא טובים, הוצאה משם על ידי השלטונות והובאה למקום וגם עלתה ב200 קילו.השילוב של חיות ונוער עם דמיון במצוקות ובסיפור החיים, ששניהם במסגרת טיפולית, יוצר אנלוגיה אפשרות לטיפול הדדי, והזדהות. בעלי החיים שמגיעים מתרבים ומקימים משפחה. אם מדובר בחיות בר הם משוחררות לטבע. לווי החיות ושיקוף האנלוגיה לחייהם עוזרת לילדים לראות את העתיד במבט יותר מאמין עם תקווה.

* ילדים שמטפלים בחיות ולומדים עליהם - נוסעים עם החיות כמורים ומטפלים - ילד הוא בדרך כלל מטופל. עבודה עם חיות נותנת הזדמנות לטפל, וכן להעביר ולחלק את הידע והחיזוק לאחרים. את זה אפשר לעשות לאחר שהילדים יודעים היטב את הטיפול וההחזקה של חיות, לתת להם הזדמנות ללמד אחרים, ולתת להם גם ליהנות מהחיות בהגעה יזומה למוסדות אחרים לצורך הזה: בבתי ספר אחרים, מוסדות לילדים ונוער עם בעיות שונות, בתי חולים, בתי אבות וכו'. יש לכך תוצאות טובות מאוד לכולם.
יש מקומות שהילדים ממש מגוייסים כמדריכים במרכז: לובשים חולצות עם לוגו של המקום, וכובעים עם לוגו, מסבירים למבקרים על המקום ועל בעלי החיים. במקומות בהם מדובר בילד עם בעיות הופך להיות היודע והמנחה היא בעלת חשיבות חינוכית וטיפולית רבה. ובכל מקרה לכל ילד זה חיזוק ושיעור טוב לחיים.

learn & earn  ("חסוך ולמד") - אפשרות לילדים להרוויח כסף עבור עבודתם. ארובות ירוקות שהוזכרה לעיל, הכסף נכסך עבור הילדים שעובדים בטיפול בחיות בבנק. אם הם מתפרעים או הורסים רכוש - יורד להם כסף מחיסכון זה. הכסף עומד לרשות הילדים כאשר הם מסיימים את הפנימייה וחוזרים הביתה.

* טיפול ושיקום בחית בר פצועה - לכל פינת חי תמיד מביאים ציפור פצועה שמישהו מוצא, או חיות אחרות. יש מקומות שיכולים לתת תנאים, ואז מביאים להם לפעמים חיות גם ע"י רשות שמורות הטבע. יש חיות שיישארו מוגבלות לנצח, ויצטרכו לחיות בשבי. יש שיהיה אפשר לשחרר. (על ההיתרים שצריך מהרשות לאחזקת חיות בר - בקישור הזה)

* קול ושמע אצל בעלי חיים: למשל נושא הקול הגבוה שנשאר קרוב, לעומת הקול הנמוך שמגיע רחוק. מה היתרונות, מה יש למי; סוגי אוזניים, מגוון קולות, איך נוצר קול, הבדלים בקול אצל זכר, נקבה; צעיר, בוגר, מהו הקול ומושגים בסיסיים: תדר, גלים, מהירויות, מיתרי הקול.

* שרשרת המזון: הסבר, סיור בסביבה להמחשה, מה מקומם של דירי פינת החי בשרשרת המזון, והאם פינת חי משנה את שרשרת המזון שבטבע ?.

* בעלי חיים בסכנת הכחדה וחשיבות שמירת הטבע. גן חיות כמקום ששומר
וגם לפעמים גורם נזק אם לוקחים למענו חיות מהטבע, או אם משתחררות חיות שלא מהסביבה מתרבות ומפרות איזון ביולוגי, או מתערבבות עם זן הבר. כמו למשל ברכיה שמעורבת עם ברווז ביית שבורחת מפינת החי ומתערבבת עם ברכיות בר... נוצר זן חדש... כך נעלמים חתולי בר שמתערבים עם חתול בית, זאבים שמתערבבים עם כלבים. סיור והסבר על חיות אצלנו, וסוגיות.

* אם הייתי חייה - הייתי... - משחק, כל ילד בוחר חיה, מסביר למה החיה מתאימה לו, בהתאם לתכונות האופי של החיה. למשל טלה, כי הוא גם אוהב לקפץ ולפזז, לשחק, ולאכול הרבה. דוגמה לפעילות כזו שנעשתה ניתן לראות ב: http://www.akol.co.il/edu/social-h/giora2.htm

*  שלשולים (אלה שחיים באדמה, מועילים לה ואם הם נחצים הם נהיים 2) כבר גידלתם ? עיר נמלים כבר עשיתם ?

* נושא השריפה נעשה קריטי כאשר היא קורת בתוך צמחיה המצויה בתוך ו/או בקרבת מגורי אדם ו/או בשטח שנועד לשימושו של האדם. התגוננות כנגד התפשטות האש היא ה"טיפול" בצמחיה צמודת הקרקע. הדרך הטובה והיעילה היא באמצעות התרי רעיה מבוקרת בתוך היער. בארץ ישנה הצלחה טובה בנושא זה תוך כדי שילובה של העז השחורה שבעבר הוכרזה כאויב) יחד עם רעיית פרות...

* כּסוּת אצל חיות - נושא הכְּסות - הוא נושא שלומדים בכל גן. וגם עוברם בגן חי על סוגי כסות: פרווה, נוצות, קוצים, שריון, קשקשים.- ו"מי יודע מדוע ולמה לובשת הזברה פיג'מה".... (למתקדמים).

גששות ועיקבות - גששות עקבות זו מקצוע. הגששים בצבא - התחילו מזה שהיו רועי צאן. כאשר מישהו נעלם מהעדר, היה לגלותו לפי סימנים בשטח. כך נשלחו בגיל צעיר - והרגשות לסימני העקבות שפתחו הפכה ל"טבע" שלהם. אם אפשר - מרתק לעשות סיור עם גשש בדואי. הוא יודע לזהות איזה עקבות ישנות וחדשות, האם זה הליכה או ריצה, האם היה ציוד על הגב, ועוד ועוד. עולם ומלואו בעיקבות. אפשר לעשות חידון - לתת לחיות ללכת על חול, ולנחש מי הלך. ואפשר להמשיך עם בני אדם - לחפש מישהו לפי עקבות, ולמתקדמים לנחש על צורת הצעדים (ריצה, קפיצה, צעדים בטוחים או הססנים וכו'), לנסות להעלים עקבות... פעילות מרתקת למי שמכיר את הנושא. ותראו אצל הגששים - הרבה מזה זה חוש מיוחד ונסיון רב. וכמו שהם אומרים: "גשש בלש, פותר כל תעלומה".

 לחפש מיים לפי עקבות - זה חלק מידע שרוכשים בקורסי הישרדות. כדי להישרד בשטח לא מוכר - חייבים למצוא מיים. ננסה טיפה להסביר: מקור מיים - בעיקר במידבר, הוא מקום מרכזי. "כל הדרכים מובילות אליו", עקבות אדם וחיות. אלא שיש גם דבר מטעה - גם מהמעין יש עיקבות רבות של חיות ואדם שחזרו ממנו. אלה יוצרים מבנה מיוחד. חידה - באיזה מבנה ??? למי שיש קצת ניסיון בתחום יכול למצוא מקור מיים כזה לאו דווקא במדבר. זה יכול להיות בשדות, למשל ברז דולף שבעלי חיים רבים באים אליו.

אכילה וגידול מתוצרת המקום - חלב ומוצריו (עיזים, כבשים) ביצים תרנגולות, ברווזים/אווזים, וחוויה מיוחדת לעשות חביתה גדולה או ביצת עיין גדולה מביצת יען. כמובן גינת ירקות קטנה תוסיף מאוד.
 

ערסל - בהרבה פינות חי עשו ערסל, למנוחת העובדים, ולסתם מנוחה בטבע. ואצלכם ?

פעילויות לוואי לביקור בפינת החי לקהל מחוץ לישוב - נעשות בעיקר בפינות חי שפתוחות לקהל הרחב כמו: טיול טרקטור ועגלה או סוס ועגלה במשק, בקיבוץ ו/או בשדות, כל ילד מקבל בכניסה שקית האכלה לחיות, סנדנאות יצירה, שעת סיפור, מיחזור יצירה מהטבע.

 


הספר של פינחס אמיתי, "חיות מחמד בישראל" - מרכז הרבה חיות מחמד שמגדלים בארץ. לא את כולם אפשר לגדל בפינת חי קטנה, אבל מי מתעניין בתחום - זה ספר מצויין עם המון תמונות. בתמונה - ילדים מעניינים בספר בעת פעילות טבע שכללה סיור באיזור מגורם
(בתמונה: עמית שירן, נועם כהן, דניאל ברוג, יובל ברוג, אלון כהן, בנחל אלכסנדר המשוקם).

* רעיון שעשו בחנות דגי נוי גדולה: מחזיקים במקום בריכת דגים המיועדת לדיג עצמי. כל דג שלושה שקלים. כמו כן, תצוגה גדולה של דגי נוי.

* בהרבה גני חיות מסחריים יש פינה בתשלום של צילום עם חיה מיוחדת, כמו נחש גדול, או כמו עם תנין

צולם חמת גדר, תמורת תשלום - יחד עם תנין צעיר. מה עובר על הילד בראש ? - תסתכלו בתמונה. אבל בטח אחרי זה הוא גאה בזה.

 

 

פעילות שקשורה למיון

עוד על פעילויות מיון ראו גם בקישור הבא: דפי עבודה.

 

מורים מבית הספר מלמדים בפינת החי במסגרת התוכנית הלימודית הרגילה:

"אין פרפרים פה" - שורה משיר שכתב ילד בגטו, היתה מזעזעת בעבר, ואמרה יותר ממילים משהו מעולם של ילד על הגיהינום בו הוא נאלץ לחיות. ואילו היום לרוב המוסדות בהם נמצאים כיום נכון המשפט "אין פרפרים פה", רק שכבר נהיינו כהי חושים מלראות שמשהו פה מזעזע. מצטטים את המשפט הזה כל פעם מחדש ביום השואה - בלי לשים לב שזה נכון גם לבית ספר ובכלל לסביבה העירונית. עד לשנים האחרונות מלבד צפרדעים או עכברים שהיו מנתחים בשיעור ביולוגיה, לא היו פרפרים ולא חיות אחרות, בשנים האחרונות ישנה מגמה של שינוי. פרפרים בדרך כלל עדין אין אבל נעשים יותר ניסיונות ליצור סביבת טבע כלשהי.

בעלי חיים נותנים גוון חי ללימוד, והרי האדם לומד גם בלי כיתה, על ידי התנסות במצבי חיים אמיתיים. בשנים האחרונות מלאכת ההוראה נכנסה אל חדרי הכיתות ואיבדה לא מעט קשר עם המציאות. הכיתה מוגבלת ועיקר הלימוד בה נעשה באופן מילולי. הרבה ממצבי החיים המועברים בכילה אינם חלק אוטנטי מעולמם של הילדים. בשנים האחרונות גוברת ההכרה בכך, ומחפשים לכך פתרונות.

פתרון אחד כזה הוא שילוב בעלי חים בבית הספר. שילוב כזה משפיע על האקלים הבית ספרי כולו, והיומיום בבית הספר הופך לחוויה מיוחדת. בבתי ספר רבים נתפסת פינת החי כמקום מרגיע, חווייתי ונעים, שמהווה "פרס" לילד הנמצא בה. פינת החי עשויה להוות מקום מיוחד ללמידה בתחומים שונים, למשל כמקום המאפשר לילדים להתנסות ולרכוש מושגים בסיסיים בחשבון. בעלי החיים מגיבים להתנהגות הילד מבלי לבקר אותו ולשפוט את יכולתו, והם תלויים בטיפול שהילד מעניק להם. מצב זה מאפשר לילד להרגיש בטוח, ותורם, קרוב לוודאי, לעלייה בדימוי העצמי. כתוצאה מכך הילד עשוי להתפנות ללמידה ולעשייה בנושאים הקשורים לטיפול בבעלי החיים.

הגידול בבית הספר צריך להוות דוגמה חיובית לגידול וליחס נכון לבעלי חיים. לדוגמה, יש מקומות, בהן בנימוק שהילדים כך ילמדו כיצד מגדלים תרנגולות בחקלאות ומאיפה באה הביצה, גידולו תרנגולות על סוללה (סוללה של כלובים קטנים מופרדים שבכל אחת תרנגולת נפרדת בלי יכולת לזוז),וזה לא חינוכי.

עוד חשוב מאוד לזכור - בפינת חי/סביבת חי לא לנסות להדמות לתכונות הרעות שיש בחלק מבתי הספר, כמו פדנטיות, הישגיות מטורפת, דגש מוגזם על החלק האינטלקטואלי תוך הזנחת החלקים הרגשיים, החברתיים, הערכיים. הפוך - לשמש מענה לאותם חסרונות, ולא להתבייש בזה. פינת חי זה לא רק בשביל "עבודות חקר". אותם מורים שנותנים את הנשמה בשביל שהילדים ידעו את ההבדל בין שפן לארנבון וארנבת - כל כך רציניים, שהם לא שמים לב כמה זה מגוחך.

זוכרים את השיר על אברימל'ה מלמד ש"ידע בעל פה את כל שירת הים - אבל כמעט טבע במיקוֶוה" - האם זה התלמידים שמנסים להוציא ?

זוכרים שרוב האסונות בעולם, כולל השואה האקולוגית שאנו בעיצומה נגרמים ונגרמו לא דווקא בגלל אנשים חסרים השכלה, אלא להפיך דווקא על ידי בעיקר  אנשים מלומדים ומשכלים בתחומים המדע, התרבות והדת, בעידודם ובהנחייתם ?.

דומה כי עבודה חוויתית ומגע מלא עם הטבע , אשר כוללת טיפול, אחריות, השתתפות בחוויות של החיות: משחק, לידה, גדילה, מוות, קשר רציף וקבוע, חבורות ילדים וחיות שנוצרות, וכל השאר, שזה החינוך הנכון שניתן לגדולי העולם בכל הדורות, שייך יותר לתחום החינוך הבלתי פורמלי, לאינטיליגנציה רגשית, וכך צריך להציג זאת. לא רק גידול "חיות מעבדה", ולא רק מורים למדעים יכולים לעסוק בזה.

אסור שבעלי החיים יהיו חפץ לימודי בלבד.

למרות הכל, לא בכל בית ספר יהיו פתוחים לזה, ולעיתים נדרשת הדרגה. הסתגלות של סגל הבית ספר והסתגלות של התלמידים, שבהתחלה בגלל חינוך לקוי יכולים לגלות פחדים, חרדות, חשדנות, גועל.

אם יש דרישה ללכת לפי הראש בית ספירי הרגיל, בכל זאת עבודה עם בעלי חיים מגבירה את המוטיבציה, מזמנת אפשרויות רבות ומרתקות ללמידה חווייתית, עשיה ולמידה בתחומים שונים, ומתוך סיטואציה קונקרטית. הינה מספר דוגמאות:

כיתות גבוהות - לימוד לבגרות - כיום קיים מקצוע לבגרות: זאוטכניקה, שבעצם מלמד טיפול בחיות. חלק מדרישות הלימוד של מגמה כזו, זה שתהיה פינת חי וילדים ילמדו דרכה (כמו שלמלשל ללימוד מחשבים צריך מחשבים...). מי שלומד 5 יח' ביולוגיה יכול לעשות יחידה נוספת בזאוטכניקה, וכן עבודת גמר בתחום שהיא 4 יח'. קיימת גם אפשרות ליח' בגרות בתחום הסוסים, וענפים חקלאיים אחרים (נהוג בעיקר בבתי ספר חקלאיים). המקצוע, זאוטכניקה, נלמד לבגרות, כאמור, לפחות בשני בתי ספר: הכפר הירוק ונחלת יהודה. יש כבר תוכנית מפורטת ומאושרת. מי שמעונין צריך לפנות למניהל לחינוך התישבותי.
בב"ס כדורי ניתן לעשות עבודת גמר שהיא במקום בחינת בגרות בביולוגיה ברמה של 5 יח"ל. ניתן לקרוא על זה ב:
http://school.kadoorie.galil.k12.il/cheker/, ולראות שם עבודות גמר לדוגמה. ואפשר לעשות עבודות גמר גם במסגרות אחרות, אם יש הנחיה מתאימה. בבית הספר ללימודי סביבה בשדה בוקר עושים 5 יחידות לימוד בגרות בלימודי סביבה.
יש גם מגמת רכיבה על סוסים לבגרות. בבית הספר ויצ"ו נהלל יש מגמה של אילוף כלבים. שיעור זה נכלל במסגרת לימודי חקלאות ברמת חמש יחידות, ומהווה חלק מתעודת הבגרות.

כל כיתה מקבלת כלוב קטן עם חיות לגידול קבוע - חיות קטנות כמו אוגרים, תור צוחק. כך נשמר קשר רציף לחיה, ויש ענין של אחריות לטיפול. בכיתות כאלה נהוג שמותר להחזיק את החיות בשיעור - רוב המורים מסכימים, ואם אין מספיק חיות לכולם עושים תור.

אוריינות: כתיבת שמות בע"ח (למשל איזה חיה יש לנו בא' - ארנבון, יש עוד - כן "אִיזָה" - לא עִיזה זה בעין. איזה עוד חיות יש בא' ואין לנו פה - אריה, ארינמל, ארמדילו, אנפה, אנקונדה...), תיאורן, כתיבת דו-שיח דמיוני ביניהם, המלצה על ספרים בתחום בעלי החיים, כתיבת חידות טרוויה, איסוף כתבות רלוונטיות, קריאה בנושא, כתיבת סיפורים אטיולוגיים ואחרים, כתיבה בעיקבות חוויות, דילמות, כתיבה על פינת החי, עם חיות עריכת ספר עם כיתבי התלמידים; הכנת פלאקטים.

פלאקט טיפוסי בבית ספר: אנו שומרים על בעלי החיים

אזרחות - או בעלי חיים וצורות שילטון - ראו קטע נחמד בנושא.

שפות (אנגלית, ערבית, צרפתית): אותו דבר כמו באוריינות רק בשפות שונות. ניתן ללמוד שמות חיות, לדבר על החיות ועימן.
תלמידי אולפן לעברית כנ"ל, ומאחר שהם כמעט ולא מכירים את המקום על פי רוב - ניתן להסביר להם וללמד את שפה תוך כדי. בכל שפה יש שירים פשוטים על חיות שאפשר לשיר ולהציג יחד איתם, כמו הגרסה האגלית של "לדוד משה היתה חווה" - "Old McDonald had a farm".

מתמטיקה: גרפים של גדילה, חיבור חיסור, מדידות: נפח, אורך, רוחב, משקל, הכרת צורות וגופים הנדסיים. אפשר להכין מוצרים כמו גבינות - דבר שגם דורש חישוב מתימטי (אתר לעשיית גבינות ביתיות - www.home-cheese.com)

לשון - תרגול לשון זכר ונקבה, יחיד ורבים, אימון בכתיבת תיאורים ובניסוח שאלות הנוגעות לבעלי חיים.

תנ"ך: למשל הצגה של תיבת נוח עם תחפושות או אף החיות עצמן, פעילות סביב רוב גדולי התנ"ך שעבדו עם חיות (הבל, נוח, אברהם, מושה, שאול, דוד, שלמה שדיבר את שפת החיות ואח'); כשרות - לראות מה זה מפריס פרסה, קסקסים על דג; השליו כאשר לומדים עליו.
קטע הומוריסטי בענין גילגולו של לא תבשל גדי בחלב אימו

אומנויות: שאיבת השראה בפינת חי לצורך ציור ועבודות אומנות אחרות.

(מצולמים: ליאן גרבר, שחר שירן, יפתח שטרנברג - כותבים ומציירים בהשראת המקום, המחסן מאחוריהם, ומרחב פינת החי לפניהם).

דרמה, מחול: - חיקוי חיות והצגתן.

צילום וקולנוע: צילום טבע שיחסית נגיש עם הרבה פעילות אקטיבית שקל לראות בשבי לעומת בשדה; צילום סצינות עם חיות וכו'.

מולדת וגיאוגרפיה - דברים רלוונטיים מתחומי חיות, כגון, אם לומדים על הבדואים, על החיים במדבר ניתן ללמוד דרך חיות מדבר כמו גרבילים (שחיים במדבר) או צ'ינצ'ילה מדברית: מה משמעות חיים במדבר, מה קורה להם ביום חם, אך מתנהגים עם מיים, מה אוכלים. ובכלל נושא של חיות וארצות.

נושא אישי - כולל איסוף מידע, תצפית, ראיון, כתיבה וציור.

מגמת ספורט - תלמידים בבית ספר עם מגמת ספורט יכולים ללמוד את ספורט הרכיבה.

 

חוגים בבי"ס - בבתי ספר שיש בהם חוגים או שיעורי בחירה - חוג בפינת חי.

חשמל ואלקטרוניקה - הרבה דברים בתחום קשורים בחשמל ואלקטרוניקה. בתחום יש יותר ויותר אוטומציה.

פרוייקטים של מחויבות - כמו פרוייקט מחויבות חברתית או מחויבות לקהילה - יכול להשתלב יפה תחומי החיות.

מכונאות, חשמל, אלקטרוניקה- כלים מכנים, חשמליים, אלקטרונים בפינת חי. למשל למכונאות, הטרקטור, מכונת חליבה, מכסחת דשא והשאר.

ספרות - חיות באגדות. מספרים סיפור שחיות מופיעות בו. לדוגמה הסיפור כיפה אדומה. אח"כ דיון, האם התכונות של החיות שבסיפור הן גם במציאות, והאם יש אנשים שיש להם תכונות של חיות.

בעלון "חיות וחברה" גליון 32 (חורף 2006), עמ' 67-77, מאמר מאת חנה אבישר בשם "כלים יישומיים לעבודה חינוכית וחווייתית: בעלי חיים בשירת ח.נ. ביאליק לילדים והפעלות המתבססות עליהם". במאמר הצעות לפעילות למס' שירים של ביאליק.

סוציולוגיה - החברה הטבע והסביבה. יש המון נושאים. הינה כמה: "אם כולם בעד הסביבה, אך היא ממשיכה כל כך הרבה להיפגע ?" - התשובה - בגלל דברים בחברה שבנויים בצורה מקולקלת כמו: חינוך לא נכון, שלטון תאגידים, כלכלה ותאגידים שמונעים הכנסת טכנולוגיות ירוקות, תרבות צריכה, קפיטליזם ועוד ועוד עניינים סוציולוגיים.

מוזיקה - יצירות שקשרות בחיות כמו: "קרנבל החיות", "פטר והזאב". שירים שקשורים לחיות וטבע, קשר חיות ומוזיקה: גם חיות מגיבות למוזיקה ויש להן העדפות משלהן. כמחצית מבעלי חיות המחמד בארה"ב משאירים לחיות המחמד שלהם מוזיקה כאשר הם יוצאים. יש אפילו דיסק עם מוסיקה שמרגיעה חתולים. איכרים בגרמניה משמעים בשדות בריטני ספירס כדי להבריח חזירי בר. פרות מניבות יותר חלב כשמשמיעים להן מוזיקה קלאסית ומוסיקת קאנטרי > מוּ-זר.

מחשבים ובעלי חיים- פרוייקט שנעשה בחטיבה הצעירה של בית הכרם בירושלים - שבו לומדים על בעלי חיים באמצעות מעקב, בנית מצגות מולטימדיה ולבסוף קישור בין מצגות מולטימדיה שונות. העבודה נעשית בצוותים. לפעמים סביב נושא מסויים - כמו נושא משפחה וגידול צאצאים. החומר מתועד כך שיוכל להיכנס למחשב: כתיבה, ציור, צילום דיגיטלי, סריקות. החומר עובר עריכה.
יש אפשרויות נוספות לשימוש במחשב - איסוף חומר על החיות ממאגרי מידע ממוחשבים, הקמת אתר בנושא, עיבוד תמלילים...

*** הניסיון מראה שצריך הפעילויות כאלו יהיו משולבות ממש במערכת השעות, ולא תלויות באוויר, בתקווה שיהיה מי שירצה לעשות . אפשרי לעשות זאת עם מורים מקצועיים לחוד. אפשרי קבוצות קטנות, למשל בית ספר אחד עשה שלכל כיתה יש שעתיים בשבוע שמוקדשות לפינת החי, וכל פעם מגיעה חצי כיתה, כך שלכל ילד יוצא שעה שבועית.

סביבת חי במקום "פינת חי" - הכוונה היא שבמקום שהחיות יהיו מרוכזות ב"פינה" - פינת החי, הם יפוזרו במקומות שונים בבית ספר: בפינות, בחללים, בחצר, בכיתות, מתוך תפיסה שתלמיד יוכל להיות בסביבה של טבע - להיות חלק מהשלם. בצורה כזו אפשר לקרב חיות גם לתלמידים שעולמם רחוק מחיות לחיות. יש בארץ מספר דוגמאות לבתי ספר שעשו כן.

סוגי כתיבה שונים - כתיבת מדריך גידול, כתיבת חיבור בגוף ראשון, ראיון עם... (ווטרינר למשל), כתיבה ריגשית, כתיבת תצפית ומחקר - וכל השאר.

דוגמאות לשילוב בעלי חיים בבתי ספר - על פי המאמר "חשיבות שילוב בעלי חיים בבית הספר כאמצעי וכמטרה"
המאמר מעט ריקי בצרי וישראלה פוקס, היחידה לחינוך, אגודת "sos חיות". הוא פורסם בספר: "חיות, חברה ומה שביניהם", עמ' 90.

מדובר בחלק מהיבטים ומיומנויות שאפשר לעסוק בהם, וכל בית ספר יפתח את הנושא על פי דרכו.

תחום הלימודי (מיומנויות למידה)
* מיומנויות חקר: תצפיות, איסוף ידע, מיפויו ידע, ארגון ידע, שאלת שאלות.
* מיומנויות כתובה: כתיבה חופשית, כתיבה יצירתית, כתיבה מדעית, נושא אישי.
* עידוד קריאה: סיפורים, שירים, ספרי קריאה, ייחודו של יוצר, סיפרי מדע.
* מיומנויות לשון: אוצר מילים, זכר-נקבה, יחיד-רבים.

בתחום הייעוצי-חברתי (מיומנויות חברתיות וכישורים ערכיים-מוסריים)
* פיתוח רגישות לזולת, לחוסר אונים, לכאב ולסבל.
* פיתוח אחריות כלפי בעלי החיים שבבעלותנו וכלפי בעלי חיים בסביבה.
* פיתוח היכולת להבחין בין סוגי התנהגויות אלימות והידיעה כיצד להתמודד עמן ברמה האישית והחברתית.


* פיתוח מודלים שונים של קבלת החלטות.
* הקניית כישורי התמודדות עם מצבי לחץ.
* גורם המזמן התייחסות לנושאים שונים כגון: תסכול, פרידה, מוות, יחסי חברות, יחסי הורים-ילדים.
* התמודדות עם תופעות של כעס, גילויי אלימות, הלשנה, לעומת דיווח ועוד.
* הכרת חוקים בחברה ודרכי אכיפתם.
* חלוקת תפקידים ולקיחת אחריות.

בתחום היצירתי-אומנותי
* היכרות עם יצירות אומנות שעוסקות בבעלי חיים, שדרכן ניתן ללמוד על זרמים ועל סגנונות שונים.
* היכרות עם שפת האומנות - דרכי התבוננות ביצירת אומנות, כיצד לראות מעבר למצוי ביצירה.
* היכרות עם יצורות אומנות שבאמצעותן אפשר ללמוד על יחסי הגומלין בין האדם לבעלי חיים לאורך ההיסטריה, שמשל במיתולוגיה, תקופת התנ"ך
.
* התנסות בציור, באיור סיפורים שנכתבו על ידי ילדים ובפיסול תוך כדי צפיה.

*** היחידה לחנוך של אגודת "SOS חיות" בשיתוף עם משרד החינוך פיתחו תוכניות לימוד העומדות לרשות בתי הספר. ניתן לפנות לאגודה בטל' 03-7441010 או דרך האתר של האגודה www.sospets.co.il' וכן דרך משרד החינוך.
1. חיות הבית ואני.
2. אלימות ילדים כלפי בעלי חיים.
3. הרוח החיה שבחבורה - פיתוח מנהיגות צעירה ומעורבת בקהילה. תכנית שמופעלת על ידי בני נוער שחונכים ילדים צעירים במטרה לפתח כישורי מנהיגות ומעורבות בקהילה בכל הקשור לבעלי חיים ובכלל.

חשוב שפינת חי תהיה עבור הילדים לא רק ללימוד, ותהיה פתוחה עבורם בהפסקות ומחוץ לשעות הלימודים.

ישנה אפשרות שגם התלמידים יהיו שותפים ממשיים בעבודות בפינת חי. ישנן כמה אפשרויות כאלה. באחד מבתי הספר עשו הסדר עם התלמידים שמי שיגיע לטפל בחיות גם בשבתות ובחגים יהיה זכאי יום בשבוע לעבוד בפינת חי על חשבון שיעור, שאותו הוא כמובן יהיה חיב להשלים. מתוך 350 תלמידים שבבית ספר - 50 התנדבו לענין וזה יפה ומספיק. שליש מהשנה בבית ספר היא חופשה - וצריך לקחת את זה בחשבון בתחזוקה של פינת חי.

חוברת תקצירים של כנס: "שילוב בעלי חיים במערכת החינוך: תאוריה ומעשה", ניתן להוריד מהכתובת: http://www.petnet.co.il/animalsoc/events/0701.shtm

 

צבע ללא בישול - כתישת עלים או פרחים עם קצת מיים. מוסיפים דבק פלסטיק לייצוב הצבע. באותו אופן אפשר לערבב אדמה עם מיים ודבק פלסטיק.

צבע עם בישול - מבשלים בסיר עם מעט מיים: סלק (לצבע אדום-סגול), קליפות רימון (צבע כתום) או קליפות בצל יבש (צבע חום-צהוב) במשך 20-30 דק'.
כדי לייצב את הצבע מוסיפים כף קורנפלור ומבשלים על אש קטנה עד שהעיסה תהיה סמיכה יותר. אפשר לייצב גם באמצעות דבק פלסטיק.

עיפרון מהטבע - שורפים מקלות עבים. משגיחים שהעץ לא יאוכל יותר מדי. הפחמים מתאימים לצביעה (פעילות שמתאימה גם לל"ג בעומר).

גירים מאבן גיר. פשוטו כמשמעו. מאבני גיר קטנות או ששוברים אבן גדולה.

אדמה ואבנים קטנות או אבנים שאפשר לפורר גם משמשים כצבע - אפשר להדביק.

ניתן להשיג עוד גוונים ע"י ערבוב גוונים קיימים.

ניתן להשתמש במכחולים מהטבע: ענפים, עלים, נוצות ואפילו אצבעות. אפשר שגם שטח הציור יהיה מהטבע: ענפים, קליפות עצים, ביצים.

הערה: כדאי שאנשי הצוות יתנסו בתהליך לפני הפעלת הילדים. לילדים הרבה צפיות, וכגודל הציפיה - גודל האכזבה.

משחקי צבעים:
- הכנת לוחיות שיראו צבעי חיות ובהמשך כל ילד צריך לרוץ ולשייך את צבע הלוחית לחיה.
- כל ילד ימצא חיה בצבע הבגדים שהוא לובש.

פעילויות לחגים ולאירועים מיוחדים

1. מייבשים את הקרן.

 2. הקרן ברובה חלולה, אך בחלקה העבה יש משהו שחוסם אותה. צריך להוציא אותו ע"י דפיקת הקרן במשהו קשה, והעזרות בפטנטים שונים... לוקח כמה זמן בסוף יוצא.


דפיקה של הקרן על משהו קשה על מנת להוציא את החלק שסותם אותה בצד הרחב שלה.

 3. מנסרים חלק מהקטע הצר של הקרן במקום שבו ניתן לעשות קידוח ישר שיוביל לשטח החלול.

 4. קודחים עם מקדח עד השטח החלול.

קודחים חור בקרן [מצולמים: מימין: עמית שירן, נועם כהן, דניאל ברוג].

 5. מלטשים עם מלטשות שונות את השטח של הפה - כך שיהיה נוח, וכן את הקרן כולה כדי שיהיה יפה (ואחרי זה זה יהיה קישוט נחמד עם המדף)

ליטוש הקרניים


אם יש מספיק קרניים, זו יכולה להיות סדנה של כשעתיים לילדים. שוב צריך עזרה של מי שבקי בכך. אולי אפשר להעזר במועצה הדתית לשם כך. יש כאלה שעושים סדנאות כלאה.  ומספר מבוגרים שיעזרו, במיוחד אם מדובר בליטוש בכלים מכאנים.

  [שני מימין: עומר צוקר]

 

הפעילות להלן צולמה במושב הדר עם - בבית כנסת משותף לישוב, כפר-חיים וקיבוץ משמר השרון. ניתן להזמין פעילות כזו ופעילויות אחרות לחגים מעמותת "סדנאות להכרת חגי ישראל" - כאן הכנת שופר

 

 

 

- שמן באיכות טובה בהתחלה לא נראה צלול.

- ככל שבתוך השמן מעורבבים יותר מיים - הוא נשמר פחות טוב, וכמובן יהיה יותר בעיתי להדלקת נרות שמן.

-  יש לשמור שמן זית במקום חשוך (כמו ארון מטבח) וקריר.




 

פעילויות לחורף

 

"תוכי-שבט הגיע - חג לאילנות" (מתוך המקורות).


2. פעילות סביב הקשר בין חיות לעצים: חיות ביער ותפקיד היער לחיות, תפקיד העץ לחיות (בנית קנים, מאכל, מסתור, טיפוס ועוד), אפשר לעשות סיור בסביבה ולחפש בעלי חיים ו/או סימנים שהם משאירים על עצים. להכיר את החזזיות ולדבר על סימביוזה. אפשר להכניס ענפים לכלובים של חיות עם קשר לעצים כמו תוכים וקופים, ולראות את הפעילות עם הדבר החדש; אפשר להכניס ענף לכרסום, למכרסמים וגם לכלב (ולדבר גם על חשיבות החידוש לחיות בשבי - שיש להם בעיית שעמום).
3. נטיעות בפינת חי, או שתילה בגינה.
4. ילדים מספרים על חיות המחמד שלהם וצמחים: הינה כמה נושאים שעלו אצלנו: החתולים אוהבים לא רק לטפס על העץ, ולברוח לשם מכלב, אלא גם לגרד את ציפורניהם על קליפות העצים, וכשאין הם כאלה נגישים - הם עושים את זה על רהיטים (אז בבית לדאוג לתחליף טוב) אוכלים עשב, ולפעמים גם דברים מהעציצים (סיפרו שככה זה עוזר לקבל וויטמינים, ולחתולים להיפתר מכדורי השיער שהם מלקקים ונצברים להם במערכת העיכול), חתולים אוהבים גם לשחק עם העציצים, לשכב בתוך עציץ גדול, לתת לענפים כפות, זורקים ענף מצד לצד ורצים אחריו ללכוד אותו, אוהבים לשחק עם מלפפונים ופירות שמתגלגלים טוב כמו אגוזים ועגבניות, נפית חתולים וולרין - שתי צמחים שחתולים אוהבים אותם. הם נקראים "סם החתולים", אבל חתולים לא מתמכרים להם. הם אוהבים למשל שמפזרים להם את זה על בובת בד, ומתגלגלים על הרצפה איפה שזה פוזר. כלב כמובן אוהב שזורקים לו מקל, וגם חלקים אוהבים לאכול פירות וירקות, וכמובן עשב "כמו פרה". ילד אחד הציע את הכלב שלו שמאוד אוהב לחפור - שיעשה בורות לנטיעות (אבל הוא גם מסוגל בקלות להרוס גינות), מישהו שאל, למה עושים רק חג מיוחד לצמחים, ולא חג מיוחד לבעלי חיים ?

5. כמובן גם נטיעות. בעוד כיום בבתי הספר נהוג לצאת למקומות לא מוכרים ולנטוע בשיטת "נטע וברח" / "נטע ושכח", כלומר נוטעים עץ, ואחרי זה לא רואים אותו יותר. מוטב מכך, לנטוע עץ או לשתול שתילים מעטים, אך להכיר אותם, לראות את הגדילה, פריחה, פירות וכו'.

6. הרבה חידות פעילויות ומידע על יה בשבט ניתן למצוא כאן - http://kaye7.school.org.il/tubishvat2.htm#c0

 

* אפשר גם לענות על השאלה: איך באות חיות לעולם.

* סיור סביב בעלי חיים שיש להם צאצים בפינת חי, או מי שעושה פעילויות עם חיות בגנים ובבתי ספר - עם חיות מתחלפות - שיביא הורים וגוריהם.

 


הסוואה, מקלון (חרק) דומה למקל.

 

עוד לפורים - חידות ובדיחות על חיות, משחקי מילים נחמדים, שטויות,

 

 

 

לריענון הזיכרון על החגים, והמסורת והצעות לעוד פעילויות לחג - שלא קשורות דווקא לפינת חי - אפשר לקרוא ולראות באתר חגים - http://www.chagim.org.il,  וגם באתרי סנונית יש על חלק מהחגים (תכתבו "חגים" במנוע החיפוש שלהם).

הכנת משחקי קופסא הקשורים לפינת חי


ציורים, אשר הכין אחד הילדים בפינת החי בקיבוץ עין-השופט בפינת חי. צילמו אותו בהרבה העתקים, וילדים אחרים בזמנם החופשי במועדון צובעים בפנים.

הקמת פינת חי חדשה בשילוב עם הילדים / קהל היעד

1. חשיפה לרעיון, שיתוף ותכנון תוכנית כללית - חשוב ליצירת קשר בין מרכז הפינה, לצוות החינוכי, לילדים, הורים. הכרת השדה של קהל היעד: רצונות, פחדים, לבטים. כשותפים לתהליך - יש בד"כ יותר שיתוף פעולה, ותחושת מחוייבות. נחשפים לנושא, יש חלוקת תפקידים. ונכונות גם במתן משאבים. אפשר לעשות תוך כדי פעילות כמו מפגש הורים וילדים שבו יכינו דגמים של פינת החי העתידה לקום, כפי ש שהיו רוצים, ולאחר מכן להציג זאת בתערוכה.

2. קביעה משותפת של מיני בעלי החיים, מיקומם, דרכי עבודה, חלוקת אחריות, סדר הגעת החיות.

3. הבאת הציוד הדרוש ואת בתי הגידול ולימוד תפעולו לפני הגעת בעלי החיים והשתלמות כללית בנושא של הנוגעים בדבר לפי רמת השתתפותם- מעבר בעלי חיים מבית גידול אחד לאחר הוא בעיתי. לכן חשוב להיות ערוכים לכך הן בציוד והן בידע בתפעולו. חשוב גם מוכנות של האנשים הקולטים את החיות.

4. הבאת בעלי החיים בשלבים - כל בעל חיים חדש שמגיע הוא חווייה יחודית, מרגשת מעוררת תשומת לב רבה ומעודדת הגעה לפינת החי. השלבים מאפשרים הסתגלות גם של הילדים, מטפלים. לא יותר מדי לחץ בבת אחת. קבלת אחיות וקשר לכל בעל חיים באופן אישי.

5. השגחה וטיפול ווטרינרי - הרבה פחדים מוגזמים יש בציבור בקשר לחיות. חשוב לשמור על בריאות החיות. קשר עם ווטרינר עוזר בהפחתת חרדה כזו, הוא מהווה התנהגות אחראית - אם מתעוררת בעיה (אי אפשר להבטיח שלא תהיה כל בעיה, אבל אפשר להבטיח התנהגות אחראית). עבודת הווטרינר בנוכחות קהל היעד מוסיפה לענין, ידע, התמצאות, אחריות וביטחון שהמקום מטופל כראוי.

פינה חדשה בתוך בפינת חי - גם היא יכולה להעשות מהתחלה עם הילדים, לדוגמה אם מתחילים ענף של דגים, משתפים את הילדים בתכנון, עיצוב האקווריום הריק, הבאת הדגים והרגלתם, שתילת הצמחים...

 

פעילות לקשישים

יש קיבוצים האוכלוסייה בהם מזדקנת ויש פחות ילדים. אפשר להעביר את הדגש לאוכלוסיה אחרת. גם זה אפשרי בשילוב הילדים. ובכל מקרה לא לשכוח את הקשישים. דוגמה יפה לשילוב ילדים-קשישים-בעלי חיים יש בפינת חי עין השופט (בתמונה מתחת - וביתר פירוט ניתן לראות כאן).

יש שעושים פעילויות לקשישים בלבד. להלן כמה כאלה. כמובן חלק מהרעיונות מתאימים גם לגילאים אחרים בווריציה זו או אחרת.

 

 

קישורים לאתרים שמציעים פעילויות עם חיות וטבע

רוב הקישורים מציעים פעילות על חיות, אבל ללא חיות, כי הם מתאימים לבית ספר הממוצע שזה המצב בו. הם מכילים בעיקר פעילויות עם חיפוש באינרנט, דפי עבודה, פעילות שכל קבוצה עושה משהו, הצעות למערכי שיעור וכו'.

 

בעברית

 

 

 

 

 

באנגלית

גידול ופעילות עם חרקים בכיתה, מכיל הצעות לכ20 שיעורים - http://insected.arizona.edu/uli.htm

התנהגות שימפנזים http://www2.santa-fe.cc.nm.us/reta/webquest/chimp.htm.

מסעותיו של דרווין - http://warrensburg.k12.mo.us/webquest/darwin

חידון תמונות - http://quest.classroom.com/archive/galapagosquest1999/start/pg00131.htm

הגנה בבע"ח (הכנסו להסוואה ולחיקוי) - http://www.richmond.edu/~ed344/webunits/adaptations/home.htm

תקשורת בזאבים - http://www.muohio.edu/dragonfly/com

אתר עם קישורים להרבה דפי צביעה על חיות, חידות, קצת הצעות לפעילות (כמו ייבוש פרחים, חותמות מהטבע): http://biology.usgs.gov/features/kidscorner/kidscrnr.html

דפי צביעה - עם כמה דברים נחמדים בעברית

הדגמה של "איך לצייר חיות יש באתר הבא, לא הכל שם חיות, אבל יש לא מעט.

 

ולפני סיום - ברעש הפעילויות לא לשכוח את ריווחתן וצורכיהן של החיות, שלא כל פעילות איתן אהובה ותורמת להם.

** אם יש לכם רעיונות לפעילויות נוספות, קישורים נוספים, תמונות נוספות, וגם הערות - שילחו לדואר אלקטרוני שלנו: pinat_hay@hotmail.com, ונפרסם לטובת כולנו.

 

חזרה לדף הראשי

 

יש לך מאמר במאגר ? - שלחו לאתר - אם אתם מעוניינים לכתוב מאמר, ועל אחת כמה וכמה אם כבר כתבתם מאמר כלשהו או עבודה כלשהי, בין אם זה במסגרת קורס ובין אם בדרך אחרת, אל תשאירו אותו במחשב הפרטי. תנו גם לאחרים ליהנות. נשמח להעלות את המאמרים לאינטרנט. כל שצריך זה לשלוח את הקובץ.

אנא שילחו אותו לדוא"ל אתר פינת החי: pinat_hay@hotmail.com, בצירוף הפרטים והקרדיט שאתם רוצים שיפורסמו (שימכם, המסגרת בה נעשתה העבודה או נכתב המאמר וכו').

 

 

טיפול מונע נגד תולעת הפארק לכלבים בשקל לשנה

הווטרינר שלכם אולי לוקח 50-100 ש"ח עבור כל זריקה למניעת תולעת הפארק שהוא נותן לכלבכם, אבל עלות החומר עצמו בכל זריקה פחות משקל, ולפי גודל הכלב גם פחות מרבע שקל !

בקשו מהווטרינר שלכם מרשם לקניית החומר, הדרכה קצרה כיצד להזריק, ותוכלו לחסוך אלפי שקלים ואפשרות הידבקות במחלות בהגעה למרפאות.

לפרטים על טיפול כזה - תולעת הפארק - Spirocerca Lupi

 

 

חשיפה: מותר לרסס מזון אורגני, גם בחומרים כימים

כולנו קוראים בעלוני פרסום ועל אריזות מוצרים אורגניים, שהם מצמחים ללא דשנים כימים וללא ריסוס. אולם די בעיון קצר בתקנות של משרד החקלאות, ולראות שמותרים חומרים רבים לשימוש בחקלאות אורגנית כמו: גופרת אשלגן, מגנזיום סולפט, סודיום הידרוקסיד, חומצה גופריתית, קרבונט האשלגן, כלוריד האשלגן, טרטראת הנתרן, תרכובת נחושת ועוד.

על כך ועל מיתוסים נוספים לגבי מזון אורגאני תוכלו לקרוא אם תלחצו על הקישור הבא:

מזון אורגאני - מיתוסים

 

 

קניית אייפון / סמרטפון או טאבלט בחו"ל - מאמר על מה שצריך לדעת

קישור - קניית אייפון, טבלט, סמארטפון בחו"ל

 

 

שניצל עוף או שניצל סויה ?

מי מזיק יותר לסביבה ?

 

בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !

 

וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה

 

מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"

 

 

 

 "הארי פוטר קבור ברמלה" אומרת כותרת בעיתון

בעיר רמלה, קבור הארי פוטר. בדומה להארי מהסיפור של ג'יי. קיי רולינג, מדובר על אדם צעיר, בריטי, שהתגייס לפעילות צעיר מהמקובל, לא סיים את בית הספר, וגם הוא לא ידע שיום אחד יהיה מפורסם (גם על הארי הזה כתבו בעיתונים ובאתרי אינטרנט).
אבל יש גם שונה. זה לא אותו אחד מהסיפור, גם לא אמרנו שזה "קבר הארי הקדוש". ובכל זאת מרגש.
הפרטים והתמונות במאמר: הארי פוטר ישראל
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"דבש ניגר - כמי נהר

הלום נשאר - עובד תמים"

כך חווה יום עבודה עם במכוורת, ינון נאמן, שכתב את השיר.

לקראת ראש השנה הינה עמוד על השיר, יוצרו ופרשנות - דבש

 

?

 

הופיע דף חידות חדש -
100 חידות טרוייה חדשות - לחצו על הקישור

 

דפי חידות קודמות

חידות וחידונים כלליים

אוסף גדול של חידות על חיות

חידות טרוויה

חידות קלות מאוד לילדים (עם ניקוד)

 

 

המלצה על ספר

"הגנת מעברות פתיים"

ספר ישן וטוב, ואקטואלי עד היום

לפרטים - הגנת מעברות פתיים - ספר מומלץ, המלצות ספרים

 

 

כדאי לדעת:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

 מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

מיתוסים על חוות מזור

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

דיאטת אטקינס לעומת דיאטת אורניש - סיקור מחקר.

מכתב זוכי הנובל וראשי האוניברסיטאות לראש הממשלה בנושא ניסויים בבעלי חיים.

מאמרים על הנזקים מצמחונות וטבעונות- אוסף קישורים.

משרד הבריאות מודיע: ד"ר עדיאל תל אורן חשוד בהתחזות לרופא.

 

 בפייסבוק: קרניבורים עם חיוך על השפתיים

ועוד ברשת החברתית - חפשו בפייסבוק: "האמת הלא מצונזרת על ניסויים בבע"ח ובקופים".