תגובה על המאמר "על חלב שנשפך"
תגובות ענייניות ובונות אפשר לשלוח לכותב המאמר בדוא"ל: sedgeguy1@gmail.com

 

במאמר שפורסם ב 04/08 ב"הארץ" הציגו טל חייקין ומיכאל ויינפאס את המסקנות של נייר עמדה שנכתב ע"י שני פרופסורים לרפואה מאוניברסיטת הרווארד1. במאמר קראו כותבי המאמר לכל בית בישראל להכיר את "מסקנותיו המאוזנות של המסמך". חבל שהם לא עשו את אותו הדבר, והציגו את נייר העמדה בצורה מאוזנת.

ישנן שתי נקודות בהן סילפו כותבי המאמר את אשר נרשם בנייר העמדה. כותבי המאמר מספרים לנו כי חלב מעלה סיכון לסרטן הערמונית. הם שוכחים לציין כי בנייר העמדה רשום ש"כנראה" זה המצב. בנוסף רשום כי חלב מפחית, כנראה, את הסיכוי ללקות בסרטן מעי הגס. כותבי המאמר לא ראו לנכון לציין עובדה זו. נקודה נוספת היא שבשום מקום בנייר העמדה לא הומלץ להימנע לגמרי משתיית חלב. את זה הוסיפו כותבי המאמר על דעת עצמם. כתוב ש"אולי" החסרונות עולים על היתרונות עבור אנשים שיש להם תזונה מלאה, אך בשום מקום לא הומלץ להימנע ממוצרי חלב כליל. בכלל, איך בדיוק מסבירים הכותבים את הפסקה האחרונה של מאמרם, בו נרשם שחלב כן יכול לשמש כ"מקור חשוב לחלבונים, וויטמינים ומינרלים" עבור אנשים עם תזונה לקויה? האם חלב הוא מזין או לא??

עד כאן התוספות וההשמטות של כותבי המאמר. בנוסף אליהן, יש עוד מספר טענות שכדאי לבדוק לעומק. טענה אחת של כותבי המאמר שרמת הסוכרים בחלב דל שומן היא גבוהה מאוד ולכן הוא לא בריא. לא ברור לי בדיוק ביחס למה הרמה היא גבוהה. במיצי פירות יש  כ 25-30 גרם סוכר בכוס, לעומת 12.7 גרם בחלב 1% שומן. האם אמורים להבין מכך שגם מיצי פירות מאוד לא בריאים? כותבי המאמר לא מסבירים לנו בדיוק מה זה גבוה או נמוך, אלא אולי מקווים שהמספרים לבדם יפחידו אותנו.

נראה גם כי נפלה טעות בחישוביהם של כותבי המאמר. איך ייתכן כי בכוס של חלב 1% שומן יש 2.4 גרם שומן, ואילו בכוס של 3% יש 4.8 גרם?? כנראה שמדובר בטעות חישובית.

בנוסף, גם נייר העמדה עצמו אינו חף משגיאות. נייר העמדה רומז  כי צריכת סידן מחלב דווקא מעלה את הסיכון לסבול משברים בעצמות. המקור ספרות שמצוטט שם בכלל לא טוען זאת. מקור הספרות שמצויין בנייר העמדה אומר ששתיית חלב איננה משפרת את ההגנה מפני שברים, אך לא שהיא מעלה את הסכנה2 .  גם במאמר זה יש בעיה קטנה. המאמר איננו מחקר קליני בפני עצמו, אלא מסתמך על מספר מאמרים אחרים לצורך נתונים. מבדיקה של אחד המאמרים שעליו הוא מסתמך 3, ניתן לראות כי בכלל מדובר על כך שכמות הקלציום בתזונה לא משפיע על הגנה מפני שברים. כלומר, אולי בכלל אנחנו סתם חושבים שקלציום הוא מינרל החיוני לבריאות העצם. בהתחשב בעובדה שהעצם בנויה מקלציום וזרחן, מדובר במסקנה קצת מבלבלת. ייתכן שהסיבה לכך היא שהמאמר בעצם בודק כמות אנשים שסבלו משברים כתוצאה ממכה כלשהי. כלומר, אם אדם מסוים צורך מעט מאוד קלציום אך נזהר בהליכתו ולא סובל מנפילות או חבטות, בעיני החוקר מדובר בהוכחה שאפשר להסתדר עם כמות קלציום נמוכה בתזונה...

ניתן לשמוע הרבה טבעונים שמדברים על כך ש"באוניברסיטת הרווארד הגיעו למסקנה שאסור לשתות חלב" או משהו בסגנון. זה פשוט לא נכון. אם מעיינים באתר של בית הספר לבריאות ציבורית של הרווארד4 מוצאים כי סה"כ ממליצים שם לצרוך לא יותר מ- 2 מנות של מוצרי חלב ( הכוונה ב"מנה" היא כנראה כוס חלב או 50 גרם גבינה לבנה). אם מביאים בחשבון שכרגע ההמלצה של דיאטנים בארץ ובארה"ב היא 3 מנות חלב ביום, לא מקבלים כזה הבדל רציני. אכן, לפי האתר יש עדויות לכך שצריכה גבוהה של חלב ומוצריו מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית וכנראה סרטן השחלות. גם צריכה גבוהה של מים איננה מומלצת. חשוב לציין שוב, שאין באתר שום איסור מוחלט על צריכת חלב כמו שגופים מסויימים רוצים שנאמין.

 

1. קישור למאמר המלא

* באתר של  כתב העת ניתן לצפות רק בדף הראשון, אלא אם נרשמים. להלן הקישור   http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1704826, בכל נתנו שורה מעל קישור.

 

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20949604 

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9278560

4. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-and-milk/

 

הכתבה המדוברת - http://www.haaretz.co.il/mobile/.premium-1.2089480
גרסה סרוקה של הכתבה כאן. גרסה נוספת למנויים (מי שאינו מנוי יראה רק את תחילת הכתבה).

 

דיון בתקשורת על המאמר

1.ד"ר אולגה רז, סוקרת את המאמר  - (סקירה כתובה, מתחת לנגן להאזנה, הנגן לא משמיע את הטקסט) - http://www.103.fm/programs/Media.aspx?ZrqvnVq=FLIDFF&c41t4nzVQ=KG

2. דיון בתכנית הבוקר בהגשתם של אברי גלעד והילה קורח, 13/08/2013 - http://www.youtube.com/watch?v=GNq3ohizQv0

3. דיון תוכנית פוליטיקה בערוץ הראשון 13/08/2013 - https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zlUUmeca-_I

4. מאמר ועיבודו-בשביל החלב / יעקב ריטוב.

 

ביקורת נוספת על כותבי הכתבה:

1. טל חייקין ביקורת.

2. ביקורת נוספת על ד"ר מיכאל ווינפאס - מתוך דף הפיסבוק של מדע גדל בקטנה -  כותבים בין היתר על "תחיר רצוף בעיות  כשלים בערוץ 10 ובו "בתחקיר מובא על תקן מומחה, ד"ר מיכאל ויינפאס, נטורופת ורופא משפחה, הטוען לא מעט טענות מרחיקות לכת. אליהן נתייחס בהרחבה.

ד"ר ויינפאס טען כי עמילן הנמצא בלחם הלבן (וכן סוכר) מעלה את הסיכון לפתח הפרעות קשב וריכוז! זו טענה רצינית ביותר. ניסינו לאתר סימוכין לכך בספרות המדעית אך לא מצאנו כאלו, ואף פנינו לד"ר ויינפאס אישית כדי לקבל את המקורות עליהם הוא הסתמך, אך לצערנו הוא לא סיפק לנו אותם. אבל מה שכן מצאנו, זו מטא-אנליזה (מחקר שיטתי אשר חוקר את תוצאות כלל המחקרים הקיימים בתחום מסויים - מהכלים החזקים ביותר במדע) שבעצם שוללת את טענותיו לחלוטין, ומצא כי לא ניתן לקבוע עלייה בתופעות של היפראקטיביות בילדים כתוצאה מצריכת סוכר".

 

 

מאמרים נוספים של כותב מאמר זה

 

מאמר ביקורת על הרצאתו של ד"ר מייקל גרגר

 

סקירת מחקר גדול של EPIC על בשר ובריאות