;

ביקורת מאמרים של טל חייקין

 

תקציר ופתיחה

לפניכם דעה ביקורתית על 5 כתבות שנכתבו עד יוני 2014 ע"י הדיאטנית הקלינית, טל חייקין, 2 מהן נכתבו יחד עם שותפ/ה. הכתבות בעלי גוון להטיף לטבעונות או לדבר נגד מזון מהחי תוך הפחדה ממחלות קשות, טענות לא מבוססות מדעית, כמו "קטיף דובדבנים" של מחקרים או חלקים ממחקרים, אנקדוטה אישית או הפרכת באוויר של טענות לא מבוססות והתעלמות מסקירות מדעיות רציניות, הפחדה מפני מזון בריא. חלק מהטענות בכתבות שונות מהקונצנזוס המדעי, אך לא מפני שהובא בהן ידע טוב יותר משהיה קודם, אלא להיפך, יש חוסר הבנה או היכרות עם ידע טוב. המאמרים בעייתיים, יש בהם דברים שגויים ומתעים מבחינה רפואית ובריאותית. אם כך, יש לתהות כיצד היא מטפלת באנשים מחוץ לכתבות.

אין מטרת מאמר זה לטעון שכל דבר מהחי בריא, או שכל דבר מהצומח איננו בריא, או לדבר נגד חיות. מטרת המאמר להצביע על הליקויים במאמרים והליקויים באופן חשיבה שהובילו אליהם, לדעת הכותב.

ראוי בהחלט להיות בעד רווחה לחיות או בעד תזונה בריאה תוך התחשבות בבעלי החיים, אולם ידע שגוי, פסאודו-מדע, אמירה בטוחה של דברים לא מבוססים, כשלים ואמונות תפלות - מזיקים למימוש מטרות נעלות אלה.

בעקבות הדברים החמורים בעיניי שהועלו כאן, נשלח מכתב תלונה על כתבותיה טל חייקין למשרד הבריאות, פניתי גם לטל עצמה לתגובה. מה יצא מזה ? - חכו לסוף.

 

ראשי פרקים

ביקורת הכתבות הבאות:

1. "תזונה צמחית היא תזונה מונעת".

2. "הורמון הנחשב מסרטן נמצא בחלב - כך מצאה בדיקת מועצת החלב" (נכתב יחד עם ד"ר גילה בן דוד).

3. "על חלב שנשפך" (נכתב יחד עם ד"ר מיכאל ווינפאס).

4. "בדיקות הדם מושלמות: טל מגדלת תינוק טבעוני".

5. "כל הסיבות לא לאכול מוצרי חלב בשבועות".

* תגובה (ואי-תגובה)

 

ביקורת כתבות

1. כתבה מתאריך 02/09/2013 -  הכותרת: "תזונה צמחית היא תזונה מונעת".
http://www.beok.co.il/Category/Article/13879/%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%94+%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%AA+%D7%94%D7%99%D7%90+%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%94+%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%A2%D7%AA

הכותרת פותחת בהגדרה לא מספיק ברורה - מה היא "תזונה צמחית". היא כותבת שהכוונה לעשירה בירקות ופירות, אבל כמה 40% ? 80% ? לא ברור. ההתרשמות שלי שהיא מנסה לדחוף טבעונות.

לא אנתח את הכל המאמר, בכללו מאמר זה בולט בניגודו לקנצנזוס המדעי שחלב, בשר, ביצים, דגים בריאים - ושוב ללא אסמכתאות של ממש.

ציטוט מכתבתה: "ככל שנפחית יותר מזון מן החי (אך אני מוסיפה גם מזון מעובד וממתקים, למרות שנתונים אלה לא הוצגו במחקרים) ונחליף אותו במזון צמחי עשיר בירקות ופירות, כך נעזור לעצמנו ולמשפחתנו למנוע התפתחות מחלות קשות וכרוניות. במידה ומחלות אלו כבר קיימות, נעזור למנוע את ההחמרה שלהן ואף לשפר את המצב הבריאות ולהרגיש טוב יותר.

לסיכום, כל הפחתה במזון מן החי ומזון מעובד תהיה מועילה. ככל שנפחית יותר, כך נשפיע יותר על בריאות מיטבית".

שימו לב, היא לא טוענת לגבי מוצרים מסויימים מהחי - למשל כאלה עם הרבה שומן, אלא טוענת טענה כללית לגבי מזון מהחי. אם כן, זו טענה לא נכונה.

המקורות שבכל זאת מוזכרים בכתבה הם "קטיף דובדבנים" - כלומר נבחרו כאלה שמתאימים לטענה, והתעלמו מאחרים. לדוגמה היא כותבת:

"מחקרים שנעשו על צמחונים וטבעונים מראים באופן עקבי, כי לקבוצות אלו סיכון נמוך בהרבה למות ממחלות לב (לאחר תיקנונים ל-BMI, עישון, מצב סוציו-אקונומי). שיעור התחלואה במחלות לב נמוך ב-24% אצל צמחונים ותיקים וב-57% אצל טבעונים ותיקים בהשוואה לאוכלי כל".

הרושם שנוצר זה כאילו נאמר "אני דיאטנית, הינה גם הראיתי לכם מחקרים, לכן אני בטוח צודקת - שלום ולהתראות".

 אולם אין זה כך.  איזה מחקרים ? מי סיכם ? למי הושווה ? למה דווקא מחלות לב ?. אולי נבין מהמחקר המטא-אנליזה הבא: המחקר הסתמך על 5 מחקרים קודמים בדק תוחלת חיים. תוחלת הנמוכה ביותר הייתה אצל אוכלי הבשר והטבעונים עם תוצאה זהה (טבלא 7 במחקר), גבוהה יותר אצל הצמחונים שאכלו גם מוצרי חלב וביצים, והגבוהה ביותר אצל אוכלי הדגים. לא רואים פה שאם מורידים מזון מהחי מקבלים תוצאה הכי טובה. שיעור התקפי הלב של הטבעונים היה נמוך משל אוכלי הבשר, אולם הטבעונים מתו יותר מסיבות אחרות, וכך תוחלת החיים שלהם זהה לשל אוכלי הבשר. שיעור התקפי הלב אצל הצמחונים שאכלו ביצים ומוצרי חלב וכן של אוכלי הדגים היה נמוך יותר משל הטבעונים, כלומר הם צרכו מוצרים מהחי, וגם חיו יותר, וגם ליבם תפקד טוב יותר משל הטבעונים.

מבינים ? - נחמד להציג טענה ערטילאית על מחקרים של מחלות לב ולהביא רק נתונים שמתאימים לאמונה שהיתה לפני בדיקת הדברים, או להציג מוצרים מהחי כרעים בכלל ורעים ללב, בלי לספר גם על אותם אלה אכלו מוצרים מהחי והיה להם פחות מחלות לב.

... ואם כבר מחלות לב, יש מסמך עמדה משותף מטעם: האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד – עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל - בנושא תזונה ובריאות הלב. מומלץ שם בפירוש על שילוב דברים בריאים מהחי בתזונה. במסמך מפורטים גם המחקרים, וגם מפורט חוזק ההמלצה, ורמת הוודאות שלה. בניגוד לתקשורת הפופולארית שיוצאת בכותרת כמו 'מחקר קובע ש...', לא כל מחקר תצפיתי קטן יכול לקבוע משהו גם אם נעשה ביושר. מי שירצה יקרא את מסמך העמדה - ויראה למה הוא עדיף על המאמרים של טל חייקין, ואולי יתהה על דבריה. בנייר העמדה המלצה למשל, על  דיאטה ים תיכונית - דיאטה שיש בה גם מוצרים מהחי (את הפירוט תראו שם) - חוזק המלצה ורמת וודאות נקבע כהגבוה ביותר, וישנן עוד המלצות ברמות וודאות שונות לגבי מוצרים מהחי ומהצומח.

 

כך גם היא כותבת על "מחקר שפורסם בעיתון היוקרתי THE LANCET הראה, שתזונה דלת שומן על טהרת הצומח בשילוב של פעילות גופנית מתונה ואימון להפגת מתחים וחרדה, הביאה תוך שנה בודדת לשיפור..." - שיפור ניכר אם נקצר. אין קישור למחקר או הזכרת שמו, אך מהיכרותי עם טיעונים של טבעונים למחקרים "מוכיחים ש...", כוונתה כנראה למחקר של אורניש בכתב העת המדובר. (המחקר לאחר 5 שנים בJAMA כאן). המחקר הזה נעשה בניגוד לדבריה עם תזונה צמחונית, לא טבעונית (כלומר היו מוצרים מהחי, אך מעט) משום מה היא לא מזכירה גם שהיתה הפסקת עישון. אכן קבוצת הניסוי עשתה פעילות גופנית, ניהול מתחים. הם השתתפו גם בקבוצת תמיכה פסיכוסוציאלית.  קבוצה זו הושוותה לקבוצת ביקורת שלא היתה בתוכנית כזו. זו לא הוכחה לטבעונות גם לא לצמחונות, כי היו כמה מרכיבים ואי אפשר לדעת מה ההשפעה של כל מרכיב בנפרד. בנוסף בקבוצת המחקר היו רק 28 אנשים - ולפיכך סבירות רבה שהמדגם לא מייצג, וגרוע מכך בקבוצת המחקר לאחר 5 שנים נשארו רק 20 איש.  לדוגמה, מתוך ה20 איש האלה היתה רק מעשנת אחת. האם זה נתון מייצג של קבוצת חולי לב ? (ומעשנת זו הפסיקה עישון עם תחילת הניסוי).
 
מחקר אחר, שהמחברת לא מזכירה (מעניין למה...) השווה בין דיאטות שונות, ובמחקר זה דיאטת אטקינס עם עם הרבה מוצרים מהחי השיגה תוצאות טובות יותר מדיאטת אורניש שהייתה כמעט טבעונית, כפי שהופיע בספר פופולארי שלו לציבור הרחב (להלן קישור לפירוט קצר בעברית על מחקר זה).

 

* אם המחקר של אורניש אינו המחקר שהיא התכוונה - אז הינה  טענת שוות משקל לשלה - את הבאת מחקר אחד, והינה 'מחקר אחר שפורסם בעיתון היוקרתי THE LANCET - מראה שתזונה היו בה גם מרכיבים מהחי יחד עם צעדים נוספים, הביאה להטבה גדולה.

וישנם עוד מחקרים שהראו ממצאים אחרים. למשל, במחקר ענק של EPIC על מעל ל450 אלף איש מ10 מדינות, נמצא שיש פחות מחלות לב כשאוכלים יותר עוף. (סקירה קצרה של המחקר בעברית בקישור הזה).

 

אם כן, בהנחה שהיא לא משקרת בכוונה - אז או שהיא לא מכירה את החומר המקצועי, או שהיא מטה ואינה מסוגלת להתמודד עם החומר בצורה אובייקטיבית. מוטב לסמוך על גורמים מקצועיים יותר.

 

 

2. כתבה של  טל חייקין יחד עם דוקטור גילה בן דוד ב"הארץ" – "הורמון הנחשב מסרטן נמצא בחלב - כך מצאה בדיקת מועצת החלב".
http://www.haaretz.co.il/news/health/.premium-1.2338920, תאריך פרסום
05.06.2014.

 לכאורה, אם תוכן הכותרת נכון, מסקנה שאסור לשתות חלב, הרי ההורמון מסרטן. תוכן הכתבה אחר, טוען
"כן, אבל לא, אבל אולי". כמובן אפשר לפעול באותו "הגיון", (כדי להדגים את ההבל) לציין מאמרים שהראו שמרססים ירקות, לעשות כותרת שנמצאו חומרים מסרטנים, לכן אסור להיות טבעוני, ובתוכן המאמר לכתוב דברים עולה מהם שאולי כן, אולי לא.

בתגובת משרד החקלאות המוזכרת בכתבה נכתב בין היתר: "על פי קביעה משנת 2000 המתבססת על ועדת JECFA ניתן לצרוך כמות יומית של 3,000 ננוגרם אסטרדיול לאדם במשקל 60 ק"ג. כלומר יש לשתות כ-200 ליטר חלב ביום כדי להגיע לרמה זאת. באכילה או בשתייה נספגת רק פחות מ-10% מכמות האסטרדיול ולכן מבחינה מעשית יש לצרוך כ-2,000 ליטר חלב ביום כדי להגיע לרמה המרבית המותרת". אם כן, הכותבים מטים את הכתבה, באותה אופן היה אפשר לעשות הטיה אחרת ולכתוב  – "משרד החקלאות קובע: החלב בטוח – אף אם תשתו 2,000 ליטר חלב, רמת האסרודיול תהיה תקינה".

הבעייתיות בכתבה - הגזמה, אזעקת שווא, השמצת קבוצת מזון בריאה, התעלמות מבעיות דומות בקבוצת המזון הטבעוני אשר בה הן דוגלות, כותרת שלא מייצגת את תוכן הכתבה.

 

 

3. מאמר בעייתי אחר שנכתב על ידי טל חייקין יחד עם ד"ר מיכאל ווינפאס ב"הארץ" בתאריך 05.08.2013 - הכותרת: "על חלב שנשפך", תוכלו לקרוא בהרחבה כאן - תגובה על המאמר "על חלב שנשפך".

 

4. כתבה ב,YNET תחת הכותרת: "בדיקות הדם מושלמות: טל מגדלת תינוק טבעוני". פרסום 18/12/2012
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4319708,00.html

 

הכתבה כתובה בעיקרה מזווית אישית, מספרת בהתחלה על אפרוחי הברווז שקיבלה הכותבת מסבא שלה, וכשגדלו עשו מהם ארוחה, והינה מגיעה הפסקה:

"לפני שבעה חודשים, כשראיתי את ההרצאה של גארי יורופסקי, הבנתי שעשיתי רק חצי מהדרך שתכננתי לעשות. בן זוגי ואני הפסקנו לאכול מוצרים מן החי... ". בכתבה יש גם קישור להרצאה.

 

מדהים פעמיים. פעם אחת - איך אנשים רציניים ומלומדים רואים הרצאה אחת באינטרנט ומחליטים לעשות שינוי כה מהותי.

לא פחות מדהים - מדובר באשת מקצוע, דיאטנית - ההרצאה מלאה שקרים וסילופים שנעשים על ידי גארי - גם כאלה שקשורים לתחום מקצועה. אשת מקצוע היתה אומרה מיד לראות שזה שטויות.

מה למשל ? - גארי טוען שאדם נולד הרביבור (אוכל 100% מתזונתו צמחים- לדברי גארי), ונותן לכאורה רשימת סימנים שכל אחת מהן שגויה. אשת מקצוע לא יודעת ? גארי טוען שבשר ועוד מוצרים מהחי גורמים לכל המחלות המרכזיות, זה לא נכון. הוא טוען שחלב גורם לבריחת סידן, זה לא נכון אלא אם שותים כמויות עצומות - הרבה מעבר למה שממליצים גופי הבריאות (וגם זה לא בוסס סופית במחקר), גארי אומר שיש פי שתיים מחקרים שמראים שבשר, ביצים ומוצרי חלב אחראים לכל מחלה מרכזית - וזה לא נכון, ובכלל אומר דברים כמו 'דבש זה קיא', וביצה זה ווסת, שגם לא נכון ביולוגית, וגם לא רלוונטי במבחינה בריאותית (חסה עושה בעלים פוטוסינתזה - אז מה ? זה לא אומר שזה בריא/לא בריא). איך אשת מקצוע לא זורקת דבר כזה לפח ? איך אחרי חודשים מאז ההרצאה היא כותבת כתבה, מספרת על זה בלי טיפת ביקורת. מה קורה פה. (הרחבה בנושא הסילופים של יורוספקי כאן).

יש בכתבה הזו של טל חייקין , עוד כל מיני הגזמות, שאני לא רוצה להתעכב על כל אחת, ניקח דוגמה:, "אחרי כל מה שלמדתי, אני ממש רוצה לצעוק "איך את ממשיכה לתת לתינוק שלך קציצות עוף? זה פשוט נורא לבריאותו!"".

מה ??? כל קציצת עוף מזיקה לתינוקות ? תמוהה, ללא מקור, ולא רציני, ונראה אף היסטרי.

היא כותבת "באופן פרדוקסלי חלבוני החלב גורמים לדלדול מסת העצם". שימו לב - מדובר בטענה כללית, לא עם הסתייגות שאולי רק עם צורכים הרבה מאוד. מה שעולה ממשפט כזה זה - צרכנו חלבוני חלב ו'אופס'- הדלדלה העצם. זה לא נכון, מסולף ומוטה.

במחקר שנעשה נמצא שלטבעונים יש יותר שברים גם ביחס לאוכלי בשר, וגם ביחס לצמחונים שצורכים מוצרי חלב וביצים (ראו הרחבה במסגרת בהמשך). הצגת מידע לא נכון מסכנת את בריאות הקוראים, ואם היא מייעצת לא נכון לפוניה כדיאטנית - היא מסכנת גם אותם, ונמנע מהם יעוץ על סמך ידע מקצועי  כפי שמגיע להם, וכפי שנדמה להם שהם מקבלים.

גם בהמשך נכתב "חלבונים מן החי מכילים חומצה אורגנית המזיקה לגוף, ובכדי לסתור את החומציות הזאת הגוף מפרק את מינרלי העצם" - הרושם שנוצר מהדברים זה שאסור בכלל חלבונים מהחי - ולא רק שזה לא נכון, זה גם בריא כשזה במידה הנכונה.

 

 

הרחבה בנושא המחקר - שברים אצל צמחונים ולא צמחונים

במסגרת מחקר גדול מאוד של EPIC-Oxford נמצא שלטבעונים שלא צורכים חלב יש ב30% יותר סיכון לשברים ביחס ל: 1. אוכלי בשר וחלב; 2. ביחס לצמחונים שנמנעים מבשר אך אוכלים מוצרי חלב וביצים. מחקר אחר שפורסם בAmerican Journal of Nutrition מצא שלטבעונים צפיפות עצם נמוכה ב5% בייחס ללא-טבעוניים (פרטים: Vegan diet leads to less dense bones). קישור למאמר המדעי המלא על ה30% יותר שברים אצל טבעונים - Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford

טל חייקין זו לא רק סטיגמה שטבעוניים יותר שבריריים. זה גם מגובה מחקרית. 30% יותר סיכון לשברים אצל טבעונים ביחס ללא-צמחוניים וביחס לצמחונים שצורכים חלב וביצים.

 

   

* הרחבה - הרבה חלבון ובריחת סידן / חלבונים וחומציות - קיימת תאוריה לגבי יתכנות שצריכת חלבון גבוהה תגרום לבריחת סידן, לא מדובר בדבר שאושש באופן סופי, ובכל מקרה לא מדובר רק בחלבון מהחי. הרחבה בנושא הזה וסקירת מחקרים תוכלו לקרוא במאמר של ד"ר ארז גרטי והדיאטנית בת חן וולף, טבעונות, הרצאות טובות ומדע – חלק ג': הסקירה המלאה, הסקירה מתחילה אחרי התת-כותרת - "על חלבונים וחומציות".

 

דעה מקצועית בנושא צמחונות וילדים, ברזל

*  קישורים להאזנה מדוקטור אולגה רז - תזונאית. קישורים אלה לא כדי שתשמעו "עוד דעה שווה" - לא מדובר בדעה שווה גם כי ד"ר אולגה רז יותר בכירה מבחינה אקדמית ביחס לטל חייקין, וגם אצלה אין אותה בעייתיות שמצויינות לגבי כתבותיה של טל.

* בנושא הברזל - טל חייקין כתבה בצורה מוטה ובעייתית. אני מניח שכתבתי מספיק ארוך, לא הרחבתי בנושא, המעוניינים יכולים לשמוע טענה דומה מפי ד"ר גילה בן דוד שגם ממליצה על טבעונות ואת התגובה עליה של ד"ראולגה רז. החלק על הברזל הוא כ6 לאחר תחילת הראיון.

* ד"ר אולגה רז עונה לשאלת מאזינה - ילד בן שנתיים וחצי לא צריך להיות טבעוני! צמחונות היא דבר עדין יותר. (יש להעביר כשתי דקות קדימה כדי להגיע לחלק הרלוונטי).

* שאלה לד"ר אולגה רז - אם לתינוקת (9 חד') היא צמחונית ורוצה לבשל גם לביתה רק אוכל צימחוני- האם כדאי לה לנהוג כך? - http://www.103.fm/programs/Media.aspx?ZrqvnVq=EMKKGL&c41t4nzVQ=KG

 

 

5. כתבה בוואלה - הכותרת: "כל הסיבות לא לאכול מוצרי חלב בשבועות", תאריך פרסום 26/05/2014.
http://m.walla.co.il/ExpandedItem.aspx?WallaId=139/585/2749524&ItemType=100&VerticalId=139

כתבה מאוד גרועה לדעתי, מוטה, קטיף דובדבנים, מסקנות מעוותות.

דוגמאות:

היא כותבת : שמוצרי החלב משווקים לציבור באגרסיביות כמזון בריאות... אבל בפועל... ואז ממשיכה שהם מעובדים (אז מה ? זה לא אומר שזה טוב/ רע - ובכלל אם "מעובד זה רע", אז אסור להיות טבעוני כי הB12 שטבעונים נוטלים מעובד כמו גם מוצרים מעובדים אחרים שנהוגים בתזונה טבעונית); ממשיכה שהם המספקים רשימה מצומצמת מאוד של רכיבים תזונתיים חיוניים (מה ? ביחס למה ? - אה כן, יש השוואה לתפוח אדמה. תפוח אדמה אינו תחליף תזונתי, אינן בו  B12, אין חלבון מלא, אין כמות דומה של סידן, ובוודאי לא ספיגה כמו מחלב.  ולמה לא להשוות לחלב אורז או חלב שקדים שחלק מטבעונים שותים כתחליף... בחלב גם וויטמיני A, D ו-E) וממשיכה למשל שיש לקטוז, ושרוב האוכלוסייה בארץ רגישה אליו (ללא מקור, וללא פירוש מה זה אומר - האם רוב האוכלוסיה לא יכולה לצרוך מוצרי חלב דלי לקטוז נפוצים ובהם יוגורט, גבינה צהובה וחלב דל-לקטוז ?); הורמוני מין (צריך להראות שזה משפיע ולא מתפרק בעיכול, ושיש בכמות מזיקה ולהשוות למזון אחר - גם בירקות שיכולים להיות דברים מזיקים כמו ריסוסים, איך תחליף צמחי עדיף ? מה הקונצנזוס המדעי בנושא ?). קיצרתי - את הפיסקה, העיקרון אני מקווה, הובן.

היא מציינת מקורות נגד מוצרי חלב (אין קישור או ציטוט מדויק, לא יכולתי לבדוק), אבל לא מזכירה דברים בעד ויש רבים, ובהם מניעת מחלות קשות, וגם יש מחקר התומך בחשיבות החלב לבריאות העצם, והבאתי לכם קודם קישור שלטבעונים יותר שברים. המחקרים בעד ונגד רבים, לכל מחקר רמת וודאות משלו, ומה שצריך לעשות זה סיכום. טל לא עשתה מחקר כזה, ולפיכך אין סיבה לחשוב שדעותיה עדיפות על אלה של גופי הבריאות הגדולים.

היא כותבת: "ילד שצורך 3 מוצרי חלב - על פי המלצות תאגידי החלב... ".
המלצות תאגידי החלב ??? - כמובן זו הטיה. נראה כאילו זה משהו שרק גוף מסחרי אומר לכן מוטה ואין לו משמעות בריאותית. אלא שאין שום גוף בריאות פורמאלי מבוסס מדע שטוען שאסור חלב, ויש ויש כאלה שממליצים על שלוש מנות חלב, אחד הבולטים בהם זה USDA - הגוף הממשלתי הפורמאלי בארה"ב שאחראי על מדיניות התזונה - זה שבעבר פרסם את פירמידת המזון הידועה, וכיום את "צלחת המזון" - ושם לצד צלחת עם מזון - מומלץ גם 3 כוסות חלב. הינה גם המלצה מאתר קופת חולים כללית. אז למה להציג כאילו זה לא מגופי בריאות, אלא מגופים מסחריים ? מדובר בהטיה, והשמצה, ואולי חוסר ידיעה מה צריך לאכול לפי הגופים הפורמליים.

 

--------------

 

סיכום, זה לא שכל מה שטל חייקין אומרת לא נכון, אבל במאמרים גם סילופים, הטיות, קטיף דובדבנים, ערבוב מידע אופנתי ושגוי. אם אתם רוצים מידע מקצועי - יש מקורות מידע טובים יותר.

 

תגובה ואי-תגובה

פניתי לטל חייקין עם טיוטת המאמר, בטרם פרסומו, שמא רוצה היא לתקן טעות או להגיב. לא קיבלתי ממנה תשובה.

פניתי למשרד הבריאות בתלונה על שלושת המאמרים שכתבה לבדה. במשרד הבריאות פתחו בבדיקה. לא נמסר לי פירוט מלא לגבי כולה, מה היתה גרסתה של טל, אולם נמסר לי ממשרד הבריאות, שלצד זה שניתן להביע דעה גם אם היא לא מייצגת את דעת הרוב בממסד המקצועי - "יחד עם זאת שוחחנו עם הדיאטנית ובקשנו שלהבא כל מידע המופיע באינטרנט/עיתון/מדיה מטעמה יהיה מגובה בספרות רלוונטית מדעית".

ואני מוסיף על זה שחבל שלא אמרו לה גם שאת המקורות הספרותיים צריך לצטט נכון, ולתת ביטוי הולם של כלל הספרות הרצינית בנושא. חובבן, טוקבקיסט, בלוגר -  אולי יאסוף לעצמו כל מיני נקודות פיקנטיות מפה ומשם על פי נטיית ליבו ומקריות, אך מאיש מקצוע מצופה ליותר.

תוספות וביקורת בונה בעניין דף זה, ניתן לפנות לדוא"ל.

 

 

 

 

הרחבה:

נניח שהיו משתמשים בדרך של "קטיף דובדבנים" נגד טבעונות...

"קטיף דובדבנים" נעשה בד"כ כאשר יש לנו דעה שנקבעה טרם בדיקת כל הנתונים, וכדי להחזיק בה, אנו אוספים רק דברים שתומכים בדעה, ומתעלמים מאחרים, כמו שבקטיף דובדבנים בחקלאות, הקוטף מעדיף רק כאלה בעלי גוון מסוים. כשאנו עושים זאת לגבי דעותינו הידועות, זה עשוי לתת לנו הרגשה טובה ש"הינה אנו צודקים", ואולי אנשים סביבינו יחשבו שאנו צודקים, אבל זה לא נותן את האמת.

בקטע הבא , רק לצורך הדגמה - נעשה "קטיף דובדבנים" כדי להראות שאסור להיות טבעוני. הקטע, כמובן, סאטירי, ביחס לטענות נפוצות הנשמעות מטבעונים, אך המקורות אמתיים לגמרי.

תחשבו שהיה קם אתר אינטרנט תימהוני כלשהו, שרוצה להוכיח שטבעונות מזיקה. לשם כך היה בוחר מוצר טבעוני יקר - נגיד סם כמו אופיום או קוקאין שמופקים מן הצומח - היה מראה שיקר להפיק אותו והוא הורס בני אדם, משפחות, מגביר פשע מעשי נבלה - בעוד שבאכילת המבורגר אין זה כך. לפיכך, היה מביע למסקנה שאכילת בשר עדיפה על  טבעונות.

אתר זה לא היה מסתפק בכך ומוסיף מאמרים, וקישורים, למשל  על מישהו שאכל חמאת בוטנים ומת מאלרגיה, וכאלה שנפגעו קשה מאלרגיה לקמח.... ומראה שאלרגיה לבשר הרבה יותר נדירה, לכן זה אומר שאדם בנוי לאכול בשר באופן טבעי, וזה המובן מאליו, ואילו הצמחוני לא מובן מאליו.

בשילוב של דגנים וקטניות יש חלבון מלא, אבל הקטניות גורמות לאנשים רבים גזים בבטן, ותחושת נפיחות, שלא לדבר על תחושת אי-הנעימות של  מי שמריח את הנפיחות, לכן עדיף לא לאכול מזון טבעוני, ולאכול בשר שמכיל גם הוא חלבון מלא, ולא גורם לגזים. בבשר יש גם וויטמין B12.

באותו אתר היו מאמרים ארוכים מאוד שמסבירים למה סמים או אלרגיה לבוטנים זה מאוד מסוכן, כולל ראיונות עם דוקטורים ופרופסורים... והיו שמים באותו אתר גם תמונות זוועה של אנשים שלקחו סמים או היו בהתקף אלרגי עם סכנת חיים מאלרגיה לבוטנים... וכמובן סיפורי זוועה על פעוטות שמתו מחנק כתוצאה מאכילת בוטנים או אגוזים.

היו מספרים לנו פירות זה מאוד לא בריא - מצמידים לזה כתבות ומאמרים על בעיות מצריכה עודפת של סוכר, והרי בפירות הרבה סוכר, מזהירים ממוצרי מקמח - ומצרפים כתבות על השומנים הלא בריאים שבבורקסים, ובכלל כתבות כמו:

ידיעות אחרונות: ידעתם שבסלט שלכם יש זרחן אורגי - http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3371298,00.html
מעריב: מחקר: הגורם לבעיות קשב - פירות מרוססים - http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/118/550.htm
יתר על כן: ישראל היא שיאנית הרעלים בגידולי השדה; המשתמשת הכבדה ביותר בחומרי הדברה בOECD.

דעו, בכל מקרה בגלל שאנו מתייחסים כך למזון שלנו ולטבע, אנו מקבלים מזון עם אנרגיות לא טובות, שפוגעות בנו בכל.

מחקר הראה  שאצל תושבי אמירים הצמחונים-טבעוניים התגלו רמות גבוהות של עד פי 2 בריכוזי חומרי הדברה בשתן ביחס לאוכלוסיית ישראל הכללית. במחקר נסרקו דגימות השתן של המתנדבים ונבחנה הימצאותן של שלוש קבוצות חומרים: כימיקלים המשמשים את תעשיית הפלסטיק; פיטואסטרוגנים שמקורם במזון צמחי - המוכר שבהם סויה; וחומרי הדברה מסוג אורגנו-פוספטים. רמות האורגנו-פוספטים (חומרי הדברה) והפיטואסטרוגנים היו גבוהות יותר בקרב תושביה הצמחונים-טבעונים של אמירים. היו פחות שאריות פלסטיק. (אפשר לקרוא גם בגרסה עיתונות פופולארית -  YNET).

מחקר הראה שרימפס פעם בשבוע מונע אלצהיימר. אתם יודעים מה זה אלצהיימר ? - הזכרון שלכם נמחק, הזהות שלכם נמחקת, ולא תזכרו את קרוביכם. מה זה אם לא "רצח אופי". בשר זה לא רצח, אבל לפי המחקר הזה - טבעונות היא רצח אופי. איך אפשר לסלוח על דבר כזה ? תאכלו שרימפס זה ימנע אלצהיימר. ב2016 פרסמו חוקרים שגילו מנגנון "עוקף אלצהיימר", ובניסוי על עכברים הצליחו החוקרים להשיב את מוחם החולה באלצהיימר לתפקוד מלא. אה, אבל הרבה טבעונים נגד ניסויים בבעלי חיים. מעדיפים שהמצפון שלהם יהיה שקט, ויהיה לנו אלצהיימר. ומה אם לטבעונים יהיה אלצהיימר ? - כנראה שאז הטבעוני ישכח שהוא טבעוני ויטול את התרופה מיד המטפלים.

 

בשר מונע עוד מחלות ובהן סרטן, לפי פרסום עדכני (2016) של משרד החלקאות והבריאות האמריקאי. איך יהיה אפשר לסלוח לטבעונים שבלבלו מישהו וגרמו לאכול אוכל ללא הבשר הבריא, ובשל כך נגרם לו סרטן ?.

ומה עם זה שהם כל הזמן אמרו לנו "בשר זה רצח" אבל מחקר מראה שפחמימות - הם רוצח האמיתי ?

 

הלכה למעשה, אם נבדוק על האישה עם אריכות הימים הגדולה ביותר, היחידה שנולדה לפני 1900, היא אוכלת 2-3 ביצים ביום כבר 90 שנה, ולמעשה אכלה מעל 100000 ביצים. היא אוכלת גם עוף, וממעטת בצריכת ירקות ופירות [כתבות: At 116, the world's oldest living person loves eating eggs every day; תכירו: האדם האחרון מהמאה ה-19 שעדיין חי].

 

מחקר ענק, הראה שצריכת שומן רווי - כזה שיש בביצים, בשר, חלב, קשור בפחות תמותה, וירידה של 21% בשבץ מוחי. זא בעוד מחקר אחר הראה שדיאטה צמחונית מעלה את הסיכוי למחלות לב וסרטן.

 

 

כמובן היו מזכירים לנו מגדלי ירקות שעשו מעשים איומים, החל קיין עובד האדמה שקם לרצוח את אחיו רועה הצאן, ועד "המפלצת מאוסלו" שהרג ב2011 מעל 80 אנשים, רובם נערים מנורווגיה. הינה כותרת עיתון עליו - מגדל ירקות וטרוריסט ( עיתון "ישראל היום") או מגדל ירקות, בעל רשיון נשק, מהו הרוצח מאוסלו ? ("ידיעות אחרונות")  וגם מוספים נתונים מפרופסור לביולוגיה שכתב מאמר מגובה במקורות רבים, שבחקלאות לגידול מזון צמחי באוסטרליה מתים יותר בעלי חיים מאלה שמתים כדי שיהיה בשר..

תראו גם מה קורה במקום מודרני: תקנה חדשה בניו יורק: תאסר הגשת מזון עתיר שומן צמחי.

השריפה הגדולה ביותר מאז אסון הכרמל, היתה כפי הנראה בגלל שריפת גזם, כלומר בגלל חקלאות צמחית. אשר פגעה בחי, בצומח ובאדם:
 השריפה הכי גדולה מאז אסון הכרמל", הערכה: נגרמה מרשלנות - הערכה -בגלל שריפת גזם.

השריפה הגדולה מאז אסון הכרמל, חשד לרשלנות -  חשד שרשלנות בשריפת גזם גרמה לשריפת הענק באזור בית שמש. אל תשתפו עם זה פעולה. עברו לאכילת בשר.
 

 

באתר היה מודגש הזיהום שבמוצרים מהצומח. בעוד שמוצרים מהחי הם נקיים ובטוחים, כי הם מגיעים אלינו לאחר בישול, הקפאה, שימור, וכך החיידקים שבהם מתים; לעומתם המוצרים מן הצומח בד"כ מגיעים טריים ללא אמצעים אלה.

למה לדעתכם אומרים לנו לשטוף ירקות ופירות לפני השימוש ובשר לא ? חשבתם פעם שתרופות שנותנים לחיות זה כדי לשמור אותם, אך לעומת זאת ריסוסים על צמחים זה כדי להרוג חיות אחרות, לפיכך אלה חומרים חזקים ובעייתיים בהרבה. הרי זה ברור, וגם ססטיסטית היו יותר מקרי הרעלה ממזון צמחי לעומת מזון מן החי.

בקרקע שרויים חיידקים, ווירוסים, ובקטריות לאין ספור, השרויים בתוך ההפרשות של עצמם, הנבלות המתות של עצמם, ואלה חודרים אל תוך הצמח. שטיפת הצמחים אינה עוזרת, שכן הדברים האלה חודרים פנימה. הצמח שואב את החיידקים ואת הזוהמה יחד עם המיים שהוא צורך, זאת בניגוד לבעלי חיים שהחקלאי נותן להם מי שתיה נקיים מחוטאים בכלור כמו שיש בברז בבית. [[במקרה שמדובר ביצרני מזון צמחי שבכל זאת מחטאים היטב את התוצרת - תמיד ניתן לבקר זאת, ולומר, שכך יחד עם החיידקים ה"רעים", הם משמידים גם את החידקים ה"טובים", הפרוביוטים, שחיוניים לקיומינו, ובנוסף יוצרים חיידקים עמידים, דבר שמעמיד את המין האנושי כולו בסכנת כליה]]. מסקנה - איכלו רק בשר, חלב, ביצים.

יתר על כן, כל הריסוסים וההרעלות בשדות משמידים את האויבים הטבעיים של המזיקים, והמזיקים מפתחים עמידות לריסוסים וממשיכים להזיק ולהתרבות ביתר שאת. זה מחייב כל הזמן יותר ויותר ריסוס, ולהשתמש בדברים אגרסיבים יותר ויותר על חשבון הבריאות. אל תשתפו פעולה עם זה. מסקנה - איכלו רק בשר, חלב, ביצים.

אם לא ידעתם, היו יותר מקרי הרעלת מזון מהצומח - ביחס למזון מהחי, כשבמקום הראשון - עלים ירוקים. פירות מרוססים הביאו גם אנשים עדי כדי אשפוז במצב קשה מאוד בבית חולים.

 

ואם ישאלו את כותבי האתר התימהוני, מה עם מחקרים שמראים אחרת, מחקרים שטוענים באופן ברור שירקות ופירות במידה הם בריאים מאוד ? - כותבי האתר יבטלו את אותם מחקרים בבוז, ויטענו שמדובר במחקרים שמומנו על ידי תעשיית הירקות והפירות, תעשייה שיש לה לובי ענק שמיצג חקלאים וענפי תעשיה שמגלגלים מיליארדי דולרים בשנה, מדובר בקנוניה, מזימה, ותשלום של המון כסף, על מנת לפרסם את המוצרים שלהם כבריאים. ברור שמחקר שמומן על ידי תעשיית החקלאות (גם אם לא הודו בכך) הוא מוטה לטובתם. לא בעיה לדעת שהמחקרים האלה מוטים - ראו את ה"עובדות" שציינו קודם.

והנמשל - כך נוהגים בהרבה מקרים "להוכיח" את עדיפות הטבעונות, בכל מיני אתרים ומאמרים - לוקחים מרכיב כמו בשר  - מתייחסים אליו כמוצר מזון בלעדי של מי שלא צמחוני, משווים אותו לדברים צמחוניים שנוח להם, מתעלמים מזה שהזבל של החיות מזַבֶּל ועוזר בגידול מזון צמחוני, והחיות ניזונות גם משאריות של מזון מן הצומח, מתעלמים מההרג ההמוני והמכוון של חיות בגידול מזון צמחוני, מתכחשים לעוד כמה דברים לא נוחים להם, וכך מגיעים למסקנות מעוותות.

 

תמונה "סלקטיבית" בשדה אבטיחים.

 

רשימת קישורים ארוכה יותר בהרבה בקישור הזה

 

 

כדאי לדעת:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

 מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

מיתוסים על חוות מזור

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

דיאטת אטקינס לעומת דיאטת אורניש - סיקור מחקר.

מכתב זוכי הנובל וראשי האוניברסיטאות לראש הממשלה בנושא ניסויים בבעלי חיים.

מאמרים על הנזקים מצמחונות וטבעונות- אוסף קישורים.

משרד הבריאות מודיע: ד"ר עדיאל תל אורן חשוד בהתחזות לרופא.

 

J ברשת החברתית - חפשו בפייסבוק: "האמת הלא מצונזרת על ניסויים בבע"ח ובקופים".

 

הידעתם ? מאלה שהגיעו לדף זה יש גם שהתעניינו ב: תזונה נכונה, דיאטנית כללית, דיאטנית מכבי, מתכונים טבעוניים, תזונאית קלינית, דיאטה צמחונית, דיאטן ספורט.