מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ
מאת דר' ג'וסף מרקולה - פרטים נוספים בכתובת: http://coorland.bravehost.com/mitos-raav.htm

כמה טוענים שפרות וכבשים נזקקים לשטח מרעה שיכול להיות מנוצל טוב יותר לגידול תבואה כדי להאכיל מיליונים של אנשים הגוועים ברעב בארצות העולם השלישי. בנוסף, טוענים שגידול של משק חי דורש יותר מיים מאשר לגדל גידולים צמחיים. שני הטיעונים אינם הגיוניים ופשטניים.

הוויכוח על זכות המרעה מתעלם מן העובדה שנתח נכבד מהשטח היבש של כדור הארץ שלנו הוא לא מתאים לעיבוד (1).

למרבה הצער, החלק העיקרי של משקי החי אינו מואכל במירעה, אלא בתוך מכלאה. בעלי החיים בו אינם מכניסים לפיהם עשבים ושיחים (כפי שהם אמורים), אלא מואכלים במערך לא טיבעי של דגנים ופולי סויה. אמת הדבר שאוכל זה יכול להאכיל את האנושות. הוויכוח כאן, אם כן, הוא לא שאכילת בשר מרוקנת את משאבי כדור הארץ, אלא ששיטת החקלאות המסחרית עושה זאת.

שיטות אלה בנוסף חושפות את משקי החי לתנאים גרועים שבהם נפוצים זיהומים, אנטיביוטיקה, זיהומים והורמונים סינטטיים. כל אלה מוליכים למצב של בעלי חיים לא בריאים, וכתוצר של זה מוצרים לא בריאים. משק חי שמגודל בצורה אורגנית, אם כן, הוא בריא יותר ויותר הומני (ראו מיתוס הבא במאמר זה - מיתוס שאכילת אוכל מחיות זה לא הומני).

לגבי הטענה שמשק חי צורך יותר מיים מאשר גידול מזון צמחי, מיים שבמשק החי שותים, צריכים להישתות על ידם בכל מקרה, אפילו אם אין הם מגודלים לצורך מזון. בנוסף השתן של חיות מרעה, אשר מכיל בעיקר מיים עשיר בחנקן שעוזר לחדש את המלאי באדמה. רוב המיים אשר משמשים בחקלאות משקי החי המסחריים,  בכל אופן, משמשים לגידול מגוון של דגנים וסויה כדי להאכיל את החיות. אם מאמץ מתוכנן יעשה כדי לחזור למה ששלם באופן סביבתי "חווה מעורבת" (מתוארת למטה), אז כמות כה גדולה של הוצאה כספית על מיים לא תהיה נדרשת.

סכנה גדולה בהרבה לאנושות, ולכדור הארץ, היא החקלאות החד-גונית של דגנים וקיטניות, אשר דוגלים בה כמה קבוצות של צמחוניים, והיא מכלה את האדמה, ודורשת את השימוש הכבד בדשנים וחומרי הדברה מסוכנים; חומרי הדברה אשר מנוסים לראשונה על בעלי חיים בשביל הבטיחות (2). הפיתרון ? כותבים פיקחים על הדילמה הזו הדגישו:

הצרכן המחונך והחקלאי הנאור, יכולים יחד לחזור למשק מעורב (מכמה ענפים חקלאיים), אשר מעובדים ומגודלים בו פירות, ירקות ודגנים אשר משולבים  עם גידול משק חי ולולים באופן שיהיה יעיל באופן מסחרי ובאופן ידידותי לסביבה. לדוגמה תרנגולות אשר מסתובבות חופשי באזור של גן, או אוכלות חרקים מזיקים, ובאותו זמן מספקות ביצים באיכות גבוהה, כבשים רועים בבוסתן ומסירים את הצורך בחומרים קוטלי עשבים, ופרות רועות בשטחי יער ואיזורי שוליים אחרים, ומספקות חלב עשיר וטהור, וגורמות לאדמות אלה יכולת קיום רווחי לחקלאי. זה לא שטיפול בחיות שגורם לרעב ולמחסור, אלא התמחות בחקלאות לא נבונה והפצה של מערכות מונופוליסטיות (3).

החקלאות המעורבת היא גם בריאה יותר לדגנים אשר יניבו יותר תוצרת אם יטופלו לפי קווים מנחים מסורתיים. חקלאי אורגני בריטי ועובד מחלבה מארק פרודי, ציינו באופן מדוייק שיבול שדה בחווה מעורבת יתן 5 איסופי קציר בשנה, לעומת שתילה חד-גונית, שייתן קציר אחד או שניים (4). איזו חווה מייצרת יותר מזון לאוכלוסיית העולם ? סיכום נאה של האיום האקולוגי ב"חוות התקיפות" באמירה הבאה:

המוסדות החקלאיים שלנו יכולים לעשות נכון כדי להוציא מחוץ לחוק את החקלאים העסקיים המבולבלים, שמפעילים משקי חי אינטנסיביים, מערכות לוחמניות, ובירוקרטיית-המבורגר; עם כל הבזבוז שלהם והתאכזרות המצערת, תרכובות מזיקות לאוזון; תרופות/כימקלים שגורמים לאימונטוקסיטה שמביאה לידי ספגת המוח ("פרה משוגעת") [ראו מיתוס 13 במאמר המלא באנגלית - מיתוס שתוצרי בעלי חיים מכילים הרבה חומרים רעילים ] וסלמונלה, הכחדת יערות גשם וכו'. הכיוון העתידי שלנו חייב לגלות את הדרך השמחה והבריאה של חוות מעורבות, להחיות מחדש את המסורת הישנה של מערכת מקיפה כמסגרת בסיסית, ולפיכך לתמוך ביצרניות המתאימה לימים האלה, על ידי הכללת יישומים יותר עדכניים של מדע הביולוגיה למערכות חקלאיות. (5)

נושא קרוב

* חשבונאות שמסלפת צמחונות - מאמר ביקורת על החשבונות שטענו כי גידול בעלי חיים הוא סיבה להרס  סביבתי
 

מהבלוג של רועי צזנה - האם צמחונות הורגת ? - על מודל ההמבורגר להצלת חיים - מאמר מגובה במקרות.

* מזמינים ארוחה צמחונית ? – יש לכם יותר דם בעלי חיים על הידיים - מאמר של פרופסור לביולוגיה שחקר את כמות בעלי החיים המתים עבור אוכל צמחוני וכמה עבור אוכל בשר באוסטרליה.

 

 

מקורות

1. Sally Fallon, Mary Enig and Patricia Connolly, Nourishing Traditions, ProMotion Publishing, USA, 1995, p. 5.
2. Purdey, Mark, "The Vegan Ecological Wasteland," Journal of the Price-Pottenger Nutrition Foundation [hereafter referred to as Jnl of PPNF], Winter 1998; "Are Organophosphate Pesticides Involved in the Causation of Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE)? Jnl of Nutritional Medicine 4:43-82, 1994.
3. Fallon, et al, op. cit., p. 6
4. Purdey, op cit.
5. Ibid
 

מאמרים נוספים:

 מיתוס: אכילת בשר זה לא הומאני

מיתוס: אכילת בשר או מוצרי בעלי חיים זה פחות "רוחני" לעומת אכילת מזון מן הצומח

השטות שבצמחונות -  (מאמר ארוך ומפורט)

 

נושא קרוב - חשבונאות שמסלפת צמחונות - מאמר ביקורת על החשבונות שטענו כי גידול בעלי חיים הוא סיבה להרס  סביבתי

 

 

חידות זה מאתגר ונחמד

שני דפי חידות גדולים:

חידות כלליות

אוסף גדול של חידות על חיות

 

 

 

המלצה על ספר

"הגנת מעברות פתיים"

ספר ישן וטוב, ואקטואלי עד היום

לפרטים - הגנת מעברות פתיים - ספר מומלץ, המלצות ספרים

 

  שיטת השקשוקה   

הסרט החשוב והאמיץ ביותר שנעשה השנה.

סרטם של מיקי רוזנטל ואילן עבודי.

קישור לפרטים -  שיטת השקשוקה

 

טיפול מונע נגד תולעת הפארק לכלבים בשקל לשנה

הווטרינר שלכם אולי לוקח 50-100 ש"ח עבור כל זריקה למניעת תולעת הפארק שהוא נותן לכלבכם, אבל עלות החומר עצמו בכל זריקה פחות משקל, ולפי גודל הכלב גם פחות מרבע שקל !

בקשו מהווטרינר שלכם מרשם לקניית החומר, הדרכה קצרה כיצד להזריק, ותוכלו לחסוך אלפי שקלים ואפשרות הידבקות במחלות בהגעה למרפאות.

לפרטים על טיפול כזה - תולעת הפארק - Spirocerca Lupi

 

 

 

אם מאמר זה עניין אתכם, אולי יעניין אתכם גם:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

חדש: מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

חדש: מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

* חדש: מיתוסים על חוות מזור

* חדש: בארי שורובסקי - סאטירה על דמגוגארי, מהתוכנית ארץ נהדרת.

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

מיתוס גארי והרצאתו

מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 1
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 2

 

J בפייסבוק: דחקות על צמחונים.

בפייסבוק: על השקרים של מתנגדי הניסויים בבעלי חיים

 

 

שניצל עוף או שניצל סויה ?

מי מזיק יותר לסביבה ?

 

בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !

 

וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה

 

מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"

 

 

 

"דבש ניגר - כמי נהר

הלום נשאר - עובד תמים"

כך חווה יום עבודה עם במכוורת, ינון נאמן, שכתב את השיר.

לקראת ראש השנה הינה עמוד על השיר, יוצרו ופרשנות - דבש