קווים מקבלים בין צמחונות לבין דת

* צמחונות וטבעונות משמשים פה באותו מובן.

 

ישנם קווים מקבילים בין צמחונות לבין דת.
 

מהי דת ? - לדת יש מאפיינים כמו: אמונה בכוח עצום וגדול - אל או אלילים. יש כתבי קודש, חטאים, מצוות. יש אתרי עליה לרגל, כתבי קודש, מקומות מפגש (מקדש, כנסיה, בית כנסת, מסגד) ועוד.

האם צמחונות היא דת ?

תלוי על איזה צמחונים מסתכלים.

אם  זה כאלה שרואים בצמחונות כמשהו שמביא גאולה לעולם: פיתרון לבעיית הרעב בעולם, הדרך לבריאות, צדיקות, אריכות ימים ואושר, בדומה למטיף הדתי אשר מבטיח גאולה דומה אם כולם יחזרו תשובה, אז זה אלמנט דתי. הם מרגישים שהם באים להציל את העולם, את עצמם ואת משפחותיהם.

זה לא מדעי. זה לא מה שרוב המדענים סוברים. הגישה המקובלת כיום במדע שחלב ובשר זה בריא, ולפיכך עשוי דווקא לתרום לאריכות ימים, בריאות ואושר. את בעיית הרעב בעולם לא פותרים בהחלפת שניצל בשר לשניצל סויה.

העדר עקרון ההפרכה - תאוריה מדעית מוצגת בדרך שיכולה גם להפריך אותה. לדוגמה, אם אנחנו רוצים לבדוק האם חומר X צף על המיים - מנסים, אם כן אז כן, ואם לא- אז הפרכנו את זה שמדובר בחומר צף על מיים. לעומת זאת בדת אין עקרון הפרכה. מה יכול להפריך לטבעוני את 'דת הטבעונות' ? מצאו שגארי יורופסקי אומר דברים לא נכונים ? - זה לא מפריך לדעת חסידי הדת, אלא ימצאו תירוץ או יסיטו את הנושא לגורו אחר כמו ד"ר גרגר. מראים להם שגם הוא מסלף מחקרים, אז הם מספרים על מחקר סין. מראים להם מחקר סין לא בסדר, ולמה זה לא ממש מחקר ... ממשיכים וממשיכים, אין שום דבר שיכול להפריך לדעתם את הדת, כל פעם ינסו עוד משהו, ודעתם לא תשתנה. כך גם בדת אחרת. התפללתם ואחרי זה היה שיפור - "הינה התפילה עובדת". לא היה שיפור ? אולי לא התפללתם כמו שצריך, אולי אתם חוטאים, אולי ואולי... אין עיקרון הפרכה.

 אלוהים לא בטוח יש בדת הצמחונות, אבל יש אלילים - אלו הן החיות. הן נתפסות כקדושות, כאלו אשר יביאו גאולה אם יתייחסו אליהן לפי המצוות.

עם זאת החיות שנהרגות בשביל האוכל הצמחוני בריסוס והדברה משום מה לא נחשבות, אבל מי מחפש הגיון בדת.

צמחונים שונים מוצאים בכתבי קודש שונים ציטוטים שלדעתם מוכיחים צמחונות. למשל, בתנ"ך הם מביאים את הפסוק "למה לי רב זבחיכם" (ישעיהו א', יא) ואף מביאים רבנים שטוענים שצריך להיות צמחוניים. ומה עם יש רבנים אחרים ? - אותם הם לא מצטטים; ומה עם בתנ"ך יש דוגמאות רבות וחוקים רבים המתירים הריגת חיות לצורך מאכל, ואפילו לקורבן - משום מה זה לא משנה להם. לדעתם התנ"ך הוא ספר הקורא לצמחונות (מובן, שרובם, לא קראו את התנ"ך מהתחלה עד הסוף, אפילו לא פעם אחת).

"דרשות דתיות" - הם יכולים לקרוא לזה הרצאות או מאמרים - אבל יש בהמונים, וצפיה רחבה בקרבם.

 דת זו גם קשורה בדת הצריכה (תרבות הצריכה).  מאמיניה סוברים שאם נקנה את המותגים כמו טבעול ואלפרו - תהיה גאולה, בריאות ואושר לעולם וליחיד.

מדת יש ציפיה שתקיף כל תחומי החיים: חיי היחיד, המשפחה, החברה, עולם החי, המלאכים האל... ושתיתן ידע בכל הדברים החשובים. פגשתם פעם צמחוני פנאט שלא חושב שהצמחונות צריכה להכיל את הכל: גם את משפחתו, חבריו וחיות המחמד, וגם במובנים מסויימם "כופה" אותה על האל, למשל טוען שלפי התנ"ך צריך להיות טבעוני. קיצוני כזה מרגיש לא פעם  שהוא כבר יודע בוודאות איך פותרים את בעיית הרעב, אלימות, סבל, אקולוגיה, בריאות... הוא חושב שהוא מבין את העולם. "הדת שלו מסבירה". ברור שמעבר לאכילת שניצל סויה וחלב סויה או חלב אורז לא נותן מענה כזה, וזה גם לא משהו מקיף. אך מאמיני הדת סבורים שכן. אם נאכל מאכלים מסוג זה תבוא גאולה רחבה לעולם. אם לא - תחזית אפוקליפטית. בדת בד"כ יש טענה שעקרונית יודעים לפתור את כל בעיות החיים - למשל בדרך של מצוות ותפילה. במדע מעיזים הרבה יותר לומר שיש דברים שאיננו יודעים, יש עוד לחקור, ויש דברים שכנראה לא נדע לעולם.

בדת הזו יש חוטאים הם כמובן בעיקר אלה שאינם משתייכים לדת הצמחונית. יש רשימת חטאים, ויש מצוות (לא תכלא בעל חיים למעט כלב וחתול, לא תלבש ביגוד פרווה ועור, לא תאמין למחקרים שאומרים שחלב בריא ועוד) יש כשר וטמא, ובראש ובראשנה אכילת בשר, ומי שעושה חטא כזה, עושה פשע זהה  לרצח אדם, דהיינו הוא "תת-אדם" ויש למצות עימו את הדין.

יש מעשי כפירה, למשל אם אצל צמחוני עולים מדי פעם הרהורי חטא לטעום מן הבשר  זה חטא, ובוודאי שאם לא יעמוד בפיתוי.

יש מחזיר בתשובה שקרן ו/או בור באופן חלקי - "בואו, ככה לא תהרגו אף חיה אף חיה, למה להרוג, זה רצח..."

כאמור, באופן מפתיע, לפי דת הצמחונות אכילת מזון צמחי שבשבילו הושמדו מליוני חיות בריסוס, הדברה והשמדת השטח הטבעי - זה דווקא כשר לגמרי או משהו שלא מדברים עליו, כלומר טאבו.

יש גם לבוש אסור בגדי עור, נעלי עור, סוודר מצמר ועוד. קעקוע שך 269 מותר ורצוי בזרמים מסויימים.


אפשרי תהליך של חזרה בתשובה - מעבר לצמחונות. אז גם הכל יסלח. לצמחוני סולחים חבריו הצמחוניים על מעשיו בעבר.

 

יש "כתבי קודש" כמו ספרים על צמחונות, ואתרי עליה לרגל כמו "חנויות טבע" או אפילו ווירטואלים - אתרי אינטרנט על צמחונות, או אתרים ווירטואלים - אתרי צמחונות.

 

הטפה דתית, מסיונריות - יש בלי סוף' קיצוניות דתית - אצל חלק בוודאי יש, כפיה ולעיתים גם כפייה באמצעים כוחניים ואלימים גם יש, וגם תחושת עליונות על פני ה"חילוני" - לכן מותר להטיף, לכפות, לפעול באלימות ("אלימות זה רע, אבל לנו מותר").

 

רבים מהטבעונים רואים בטבעונות את המהות הבסיסית ביותר שלהם, כמו שדתי רואה בדתו. חושב שכך העולם נועד - לאכול ככה, זו הטהרות מחטא (אסור לאכול גם משהו שנגע בבשר), יש חזון אפוקליפטי - אם לא יעברו לטבעונות, מול חזון של גאולה אם טבעונות תשלוט בעולם.

 

* בדומה לעבודת אלילים - שבה מאמינים שדבר פשוט כמו פסל, אבן - יביא ישועה, כך גם כאן יש אמונה שדבר פשוט כמו לשנות 5%-15% מהתפריט (אחוז הרכיבים מהחי בתפריט ממוצע) יביא גאולה לגוף, לנפש ולעולם.

זה לא יביא.

 

0
סגידה לבעלי חיים. אילוסטרציה ל"עגל הזהב"
Satiric poem by Heinrich Heine, illustrated by Ignatius Taschner (1871-1913), around 1900. Image taken from NYPL Digital Gallery. This site states that all it's images are in Public Domain.* חבל שבדת הצמחונות אין אחרי זה "משה שיורד מההר".

ההשוואה לעיל, בעצם אומרת שזו עוד אמונת הבל לא מבוססת על עובדות. אולי מבוססת על צורך של אנשים באמונה, בחברה, בגורו, בהקרבה, בתחושת מוסריות, סקרנות,  בראיית שחור ולבן (מה טהור ומה טמא, מה מותר ומה אסור), הסבר לנעשה סביב וכו' - צרכים שמתמלאים גם מאמונות הבל משיחיות.

גם לאנשים בסביבה חילונית יש צורך לעיתים בתחושת משיחיות, להט דתי, רצון להציל את העולם באמצעות מצוות - אולם בהעדר סביבה דתית, ובהעדר בעיות קיומיות אמיתיות, או הבנה איך באופן מעשי אפשר לפתור בעיות רציניות - הדברים מתועלים לטבעונות.

 

* אם בכל זאת אתם ממשיכים לאכול בשר, סימן שאכפת לכם רק תאוות העולם הזה, ולא אכפת לכם שאתם מעכבים את המשיח :)

 

 

 

 

 

 

שיחה בין אברי לג'קי בתוכנית המילה האחרונה (2/6/13) - קשור גם "חזרה בתשובה" של אברי כצמחוני - קישור לתוכנית המלאה. החלק על הצמחונות מדקה 31.

 

ג'קי לוי בטור בישראל היום (13/12/2013):

צמחונות וחיות אחרות - הטבעונות כבר הפכה להיות דת ככל הדתות. בראשית היה רעיון קטן, שבסיסו אהבה, ואז ניפחו וניפחו אותו ומה שיצא בסוף הוא התקף שנאה מטורף  - http://www.israelhayom.co.il/article/140335 כמה ציטוטים נבחרים
"מדברים כאן על "צמחונים דתיים" - כלומר כאלה שלא ייגעו בתפוח אדמה שהתבשל בגולאש, ושומרים שלוש שעות בין קציצת עדשים לחלב סויה".
"הבנתי שהטבעונות כבר הפכה להיות דת ככל הדתות. וככל דת אחרת, יש לה כמה עקרונות יפים ונעלים, וגם כמה הנחות יסוד בעייתיות. כמו בכל דת, גם הטבעונות מנביטה כוהנים ודרשנים ומתווכים בלעדיים וחשוכי־אירוניה, שכל מידת האמת שמורה בכיסם. יש בה מאמינים מתונים, אנשים רגישים, אכפתיים וטובי לב, שהטבעונות עזרה להם למצוא את דרכם. וכן, יש בה גם פלגים קיצוניים, אלימים ושטופי שנאה, שיותר משהם אוהבים את העגל והתרנגולת, הם פשוט שונאי אדם. ומשום מה, יצא ככה שאחד מסימני ההיכר של קיצונים אידיאולוגיים מטורפים בימינו הוא האובססיה עם הנאצים. בעוד בעבר הנטייה של מדרובים ומשובשי דעת היתה להזיל ריר, ללטוש מבטים לוהבים ולמלמל רסק מילים, הניאו־מדרוב בן זמננו משווה את כל מי שכופר בעמדתו - לנאצים. יורופסקי הוא דוגמה מביכה לעניין. אצלו כל לול תרנגולות הוא אושוויץ. הלולן הוא אייכמן. השניצלים של אמא הם הפתרון הסופי, וכל סבתא חביבה שהכינה לנו מרק עוף, למעשה בישלה את אנה פרנק (מי רוצה גרון?) "

 

מחקר: לרוכשי מוצרים ירוקים וידידותיים לסביבה יש נטייה מוגברת לאנוכיות וגניבה - למחקר חדש שמצא כי אנשים הרוכשים מוצרים "ירוקים" ו"ידידותיים לסביבה" נוטים להיות פחות נדיבים וחביבים לזולת, ובעלי נטייה גבוהה יותר להתנהגויות בלתי מוסריות כמו רמאות וגניבה.  החוקרים הקנדים מאוניברסיטת טורונטו בחנו בסדרת עבודות מחקר את מגמת הצרכנות הגוברת במערב של מוצרים ידידותיים לסביבה. המחקר בחן באמצעות סימולציית מחשב חשיפה למוצרים המוגדרים ירוקים וידידותיים לסביבה, שהחשיפה אליהם גדלה בשנים האחרונות - לרבות שמפו אורגני, יוגורט אורגני, נורות פלואורסצנטיות וחטיף צ'יפס מתפוח אדמה אורגני - בהשוואה לקבוצת ביקורת שנחשפה למוצרי צריכה רגילים ופופולריים, ובהם שמפו רגיל, נורות ליבון, יוגורט מסוג "דנונה" וחטיף צ'יפס של המותג "פרינגלס"- http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1156992.html

עוד בנושא

http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3390659,00.html - שאלה לפרופ' דן אריאלי, והוא בתשובתו מתייחס למחקר
ציטוט: "החוקרים נינה מזר וצ'ן בו זונג (Chen-Bo Zhong) מאוניברסיטת טורונטו ערכו לאחרונה סדרה של ניסויים, שבה גילו שישנם שני סוגים של חשיפה לרעיונות של אחריות חברתית ושמירה על הסביבה: חשיפה למילים ולתמונות - שמפעילה אצלנו נורמות של אחריות חברתית - ורכישה של מוצרים ירוקים... פעולה השנייה של הרכישה, קורה תהליך מעניין. אנחנו פועלים הלכה למעשה לפי נורמות של אחריות חברתית, וכך מתאימים את הפעולות שלנו לדימוי שיצרנו לעצמנו, כאנשים מוסריים. בכך אנחנו בעצם נותנים לעצמנו אישור שאנחנו מוסריים. ובאישור הזה אנחנו בעצם אומרים לעצמנו: "עשיתי את המעשה הטוב שלי להיום, ועכשיו אני יכול לדאוג גם לעצמי". אנחנו מרגישים שתרמנו במשרד, ששילמנו את חובנו לחברה, שעשינו את חלקנו. את מבינה, מידת המוסריות שאנחנו מפגינים נובעת לא רק מהאופי שלנו, אלא גם מהיסטוריית ההתנהגות האחרונה שלנו. אם ביום אחד צריך לקבל שתי החלטות חשובות הנוגעות לסביבה - ההחלטה הראשונה תשפיע על השנייה. אם נשתה את הקפה הראשון של הבוקר בספל ולא בכוס פלסטיק, יתכן שבהמשך היום נחליט לא למחזר.



http://www.guardian.co.uk/environment/2010/mar/15/green-consumers-more-likely-steal - על המחקר מעיתון הגרדיאן (אנגלית)


מאמר שכתבו החוקרים (אנגלית)
http://www.rotman.utoronto.ca/newthinking/greenproducts.pdf


בYNET
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4026101,00.html
כתבה שכותרתה: האם מחבקי עצים הם אנשים מוסריים יותר?

בכתבה מספר מחקרים, גם הנ"ל
ציטוט:
דוגמה מיוחדת לתופעה זאת נחקרה בשנת 2010 על ידי שתי פסיכולוגיות קנדיות, נינה מזר וצ'ן בו-זונג. השתיים טוענות כי אנשים המעטרים את ראשם בהילה של "צרכנות ירוקה", נוטים פחות להאיר פנים לאחרים, ואפילו נוטים יותר להונות ולגנוב. גם הן מסכימות

...כי עשייה הנתפסת כמוסרית בעיני עצמנו עשויה להעניק לנו רישיון להתנהגות לא חברתית ולא אתית בהמשך
...
זוג החוקרות מצאו בעבודתן כי מי שרכשו מוצרים "ירוקים" התקשו לחלוק עם אחרים סכום כסף שזכו בו. מי שרכשו מוצרים רגילים העניקו לאחרים כמעט פי שניים ממה שהעניקו ה"ירוקים". כאשר ניתנה ל"ירוקים" הזדמנות להגדיל את רווחיהם, אם רק יהיו מוכנים להונות את המחשב ששיחקו מולו ולהימנע מלדווח על כך, הם עשו זאת. צרכנים רגילים גילו גם כאן התנהגות אתית יותר.

לאחר מכן התבקשו המשתתפים לקחת כסף ממעטפה ולשלם לעצמם את מה שהגיע להם על השתתפותם בניסוי על פי דיווח עצמי שלהם. שיעור ה"ירוקים" שנטלו מהמעטפה יותר ממה שהגיע להם היה גבוה פי שישה ביחס לאחרים.


שתי החוקרות טוענות שמחקרם שומט את הקרקע מתחת לאמונה הרווחת שמי שמודעים לנושאים הסביבתיים הם גם אנשים טובים יותר
 

 

 

לא רוצה ג'אנק-פוד (אתר על הבעיתיות של מקדונלד'ס -כאן)

 

 "הארי פוטר קבור ברמלה" אומרת כותרת בעיתון

בעיר רמלה, קבור הארי פוטר. בדומה להארי מהסיפור של ג'יי. קיי רולינג, מדובר על אדם צעיר, בריטי, שהתגייס לפעילות צעיר מהמקובל, לא סיים את בית הספר, וגם הוא לא ידע שיום אחד יהיה מפורסם (גם על הארי הזה כתבו בעיתונים ובאתרי אינטרנט).
אבל יש גם שונה. זה לא אותו אחד מהסיפור, גם לא אמרנו שזה "קבר הארי הקדוש".
הפרטים והתמונות במאמר: הארי פוטר ישראל
   

 

 

חשיפה: מותר לרסס מזון אורגני, גם בחומרים כימים

כולנו קוראים בעלוני פרסום ועל אריזות מוצרים אורגניים, שהם מצמחים ללא דשנים כימים וללא ריסוס. אולם די בעיון קצר בתקנות של משרד החקלאות, ולראות שמותרים חומרים רבים לשימוש בחקלאות אורגנית כמו: גופרת אשלגן, מגנזיום סולפט, סודיום הידרוקסיד, חומצה גופריתית, קרבונט האשלגן, כלוריד האשלגן, טרטראת הנתרן, תרכובת נחושת ועוד.

על כך ועל מיתוסים נוספים לגבי מזון אורגאני תוכלו לקרוא אם תלחצו על הקישור הבא:

מזון אורגאני - מיתוסים

 

 

שניצל עוף או שניצל סויה ?

מי מזיק יותר לסביבה ?

 

בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !

 

וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה

 

מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"

 

 

 

 

חידות זה מאתגר ונחמד

שני דפי חידות גדולים:

חידות כלליות

אוסף גדול של חידות על חיות

 

 

 

המלצה על ספר

"הגנת מעברות פתיים"

ספר ישן וטוב, ואקטואלי עד היום

לפרטים - הגנת מעברות פתיים - ספר מומלץ, המלצות ספרים

 

כדאי לדעת:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

 מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

מיתוסים על חוות מזור

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

דיאטת אטקינס לעומת דיאטת אורניש - סיקור מחקר.

מכתב זוכי הנובל וראשי האוניברסיטאות לראש הממשלה בנושא ניסויים בבעלי חיים.

מאמרים על הנזקים מצמחונות וטבעונות- אוסף קישורים.

משרד הבריאות מודיע: ד"ר עדיאל תל אורן חשוד בהתחזות לרופא.

 

J בפייסבוק: קרניבורים עם חיוך על השפתיים

ועוד ברשת החברתית - חפשו בפייסבוק: "האמת הלא מצונזרת על ניסויים בבע"ח ובקופים".